Еве кога НЕ треба да правите добри дела: Ако не сакате да станете жртва!

Никогаш не прифаќајте премногу скап подарок – или веднаш вратете го

“Ако сакате да го поминете животот во мир, не правете добри дела кога никој не ви бара. Инаку, ќе станете дел од триаголникот на судбината што изгледа вака: прогонител – доставувач – жртва.

На крај неизбежно ќе станеш жртва.

Вистински добротвор е човек што прави добри дела и воопшто не се сомнева дека тоа ќе ја подобри ситуацијата.

Ако некое лице навистина верува во правење добро на некого, истата личност на која е сторено добро дело треба да каже „благодарам“. На крајот на краиштата, ако таа личност не го прифати вашето добро дело, никогаш нема да се чувствувате како добротвор.

Ако направите нешто правилно, ќе ја добиете вашата награда и благослов. Но, вистинскиот добротвор тоа не ќе го очекува, ниту го посакува. Не се мешајте таму каде што не припаѓате, колку и да можете добро да направите. Ако некој не го сака тоа, почитувај ја неговата одлука.

Во спротивно ќе имате проблем. Нема да добиете благодарност, затоа што никој не сака да му помогнете. Ако навистина од срце сакате да направите нешто добро, тогаш нема ни да барате награда.

Ставете се во иста позиција со другите луѓе

Не прифаќајте големи или скапи подароци и добри дела (освен ако не се крајно блиски луѓе за кои сте сигурни дека немаат скриени намери), или веднаш платете/вратете ја услугата.

Ова особено важи за луѓе кои сакаат да добијат, без ништо да дадат. Она што го добивате бесплатно, на крајот е најскапо, затоа што влегувате во психолошко ропство – постојано ќе се чувствувате должни, без оглед дали тоа сами си го мислите, или вашиот благородник често ве потсетува.

На таквите луѓе треба веднаш да им се оддолжите.
Коментари

[fbcomments]