Категории

Еве што да правите кога сте под стрес од премногу обврски

Не сите активности што ги правиме во слободно време се подеднакво релаксирачки и добри за нашето тело и дух. Некои од нив, како што е немилосрдното користење на социјалните мрежи, можат да ни ја исцрпат енергијата и да н make направат уморни и безволни, без многу позитивни придобивки за нашето расположение.

Истражувачите со години проучуваа како луѓето се одмараат и успеаја да откријат кои активности најмногу го релаксираат нашето тело, прават да се чувствуваме исполнети и најдобро не подготвуваат за нов ден исполнет со обврски. Тие предлагаат да ги направите следниве четири работи ако сакате максимално да го искористите времето за одмор.

Одете во природа
Многу студии покажаа што е интуитивно јасно за сите нас, а тоа е дека шетањето во природа е добро за нас. Некои од овие студии дури открија дека уживањето во природа има позитивен ефект врз нашата краткотрајна меморија. Има нешто возвишено во природата, кое можеби е тешко да се опише со зборови, но малку луѓе го оспоруваат неговиот благороден ефект врз нашата психа.

Не плашете се да сонувате
Не е неопходно секогаш да бидете совршено концентрирани и подготвени за акција, но понекогаш е пожелно да дозволите вашите мисли да талкаат. Во такви моменти на мечтаење, ќе откриете што е навистина важно во вашиот живот, што ќе ви помогне подобро да ги формулирате вашите цели за во иднина. Покрај тоа, сонувањето е многу релаксирачка активност, поради што не е невообичаено понекогаш да се практикува.

Оставете ги очите на екранот
Колку сте подалеку од екранот за време на вашето слободно време, толку подобар ќе биде вашиот одмор. Особено треба да го имате ова предвид ако работите на компјутер. Обидете се да одвоите еден ден од викендот барем еднаш на две недели, што ќе го поминете целосно без какви било екрани.

Вежбајте
Физичката активност не е добра само за вашето тело, туку и за вашето ментално здравје. Вежбањето ни овозможува да се ослободиме од целата негативна енергија на конструктивен начин и да го исчистиме умот од вишок информации. Исто така, научно е докажано дека луѓето во повеќето случаи се чувствуваат подобро после тренинг отколку порано, без разлика со какви проблеми се соочувале во тоа време.

Прегледи:
61
Објавено на:
18.09.2021