Категории

Еве што да сторите ако се разбудите во текот на ноќта и не можете повторно да заспиете!

Понекогаш се будите навечер, без посебна причина и не можете повторно да заспиете?

Оваа ситуација особено им се случува на луѓето кои се под стрес – тие размислуваат за недовршен бизнис, одговорности, проблеми.

– Ако се разбудите и размислите за сите работи што не сте ги направиле тој ден, тоа е знак дека сте легнале со многу необработени информации. Останувањето во кревет, затворањето на очите и опседнувањето со прашањето зошто не можете да спиете нема да ги замолчи тие мисли. Наместо тоа, умот треба да се расејува – тврди Раунтри.

– Лекарот тврди дека ако поминале 30 минути лежење во мрак, а вие не сте успеале да заспиете – едноставно треба да станете – посочи тој.

– Тоа е сè подобра опција отколку да се натерате да спиете. Вие сте нервозни и само се будите уште повеќе. Наместо тоа, вклучете затемнето светло, прочитајте книга или гледајте релаксирачка содржина на телевизија.

– Секоја активност што не крева стрес и адреналин ќе ви се најде. Единственото нешто што не треба да го правите е да допрете на вашиот мобилен телефон. Социјалните мрежи, пораки и вести само ќе го подигнат нивото на стрес.

Оваа изјава не значи дека треба целосно да се откажете од сонот во такви ноќи, но треба да станете и да направите нешто што ќе ве смири, опушти и на крајот ќе ви помогне да заспиете. Можете исто така да се бањате со масло од лаванда, да слушате нежна смирувачка музика, пробајте вежби за дишење …

Прегледи:
74