Еве зошто НЕ треба да се грижите што другите мислат за вас

„Грижете се што другите луѓе мислат за вас, и засекогаш ќе бидете нивен заробеник“ – Лао Це

Како човечки суштества, природно е да сакаме да бидеме прифатени и да им се допаднеме на другите. Се сеќавате кога бевте во школо, колку силно сте сакале да бидете во некој друштвен крг. Не така „популарните“ деца секогаш била на мета – бидете ова, и секогаш ќе бидете сами. Изолацијата длабоко ја ранува човечката психа и срце.

Како старееме желбата за прифаќање и допаѓање ни опаѓа по малку. Но некои луѓе и понатаму се грижат премногу за тоа што мислат другите.

Оваа грижа може да ве спречи да го живеете својот живот со полн потенцијал. Претераната загриженост поради тоа што другите мислат за вас може да ја промени вашата способност да се чувствувате пријатно со другите.
Па еве зошто не треба да ви биде воопшто грижа што тие мислат за вас.

Животот е премногу краток
Да, ова е само една од најдобрите причини. Имате еден живот за да го живеете, и не е баш долг. Живејте го својот живот без да се грижите што другите мислат за вас и ќе бидете многу посреќни и поисполнети. Ако вашите акции не им ја нарушуваат среќата на другите, правете го она што го сакате и бидете кого сакате.

Луѓето не мислат за вас толку многу
Освен вашите сакани, луѓето не мислат за вас често.
Дали некогаш сте седнале некаде и сте се чувствувале напнато, како сите очи да се вперени во вас? Веројатно не се. Луѓето го гледаат светот преку нивното его, нашиот ум е толку преокупиран со мислите, грижите, обврските што е неспоредливо со тоа што не опкружува, и не размислува премногу за странците.

Што е исправно за нив веројатно е исправно за вас
Сите ние мислиме поинаку и имаме поинакви потреби. Никој не може да го промени тоа нити смее да има влијание врз вас.

Не можете да им удоволите на сите
Луѓето кои сакаат да им удоволуваат на другите се меѓу најиритантните луѓе кои постојат. Голема е разликата помеѓу оние кои се обидуваат да им угодат на другите, оние кои прават повремена услуга и оние кои секогаш бараат внимание и почитување. Голема е разликата.
Коментари

[fbcomments]