„Facebook“ ќе ве известува кога некој ќе објави фотографија со вас, иако не сте „означени“

Социјалната мрежа „Facebook“ ќе започне да ги известува корисниците дека некој објавил фотографија или видео со нив, дури и ако тие не се експлицитно означени на неа.

Услугата сѐ уште нема да дејствува за земјите од Европската унија и Канада, но компанијата не објаснува зошто точно не ја нуди за овие 29 држави.

Една од главните цели на новата услуга е да не допушта кражба на идентитет – кога некој ќе ве постави како главна слика на профилот, вие веднаш ќе дознаете за тоа.

За таа цел ќе се користи системот за откривање на лице, познат од 2010 година. Тој исто така ќе се заснова на програма за слепи лица, претставена пред 2 години. Досега, таа ги идентификуваше објектите и кажуваше што е на сликата.

Корисникот кој е запознаен со програмата може да го внесе неговото или нејзиното име на фотографијата или да одбие да користи такво обележување. Ако фотографијата е достапна само за затворена група (на пример, гледана само од „пријатели“), известувањето за неа нема да биде испратено.

По желба, корисникот на социјалната мрежа може да го исклучи препознавањето на неговото лице на фотографии.

Извор : Бркајработа.мк




Коментари

[fbcomments]