Категории

Фантастични причини поради кои треба да станете ранобудник

Како што велат, кој рано станува – зграпчува две богатства, а ако им се верува на научниците, луѓето што ја имаат оваа навика живеат подобро. Има многу придобивки од рано станување, а еве само неколку:

1. Имате време да се разбудите
Истражувањата покажуваат дека добро познатото „утринско забавување“ трае меѓу два и четири часа. Ако се разбудите во 08:30 за да бидете на работа во 9 часот, многу е можно да не бидете подготвени веднаш да почнете да ги извршувате обврските. Со будењето порано, му давате шанса на вашето тело да се разбуди природно. Иако на почетокот ќе ви биде потешко да станете порано, подоцна кога тоа ќе стане дел од вашата рутина, ќе бидете благодарни и ќе забележите дека имате повеќе енергија.

2. Ризикот од депресија е намален
Оваа ставка се однесува на жените. Студијата објавена во списанието за психијатриски истражувања покажа дека жените кои се будат порано имаат помал ризик од развој на ментални болести како депресија, анксиозност, нарушувања на расположението и други. Ова има смисла особено ако го погледнеме фактот дека сонот го регенерира нашето здравје.

3. Пооптимисти сте
Според една студија од 2014 година, ранобудниците се помалку склони кон негативни и тешки мисли од оние кои остануваат будни до доцна. Многумина од нас се соочуваат со стресни мисли пред спиење, поради што обично не можеме долго да спиеме. Иако нема копче за такво нешто што едноставно би ги исклучиле мислите, важно е да се работи на размислување за убави работи.

4. Ранобудниците се поуспешни
„Кога станува збор за деловниот успех, утринскиот тип на луѓе е далеку во водство“, вели биологот Кристоф Рендлер. Рандлер објасни дека неговото претходно истражување, кое опфатило 367 студенти, покажало дека оние што станувале порано добивале подобри оценки, што на крајот ги довело до одлични деловни можности. „Утринскиот тип на луѓе е повеќе склон да се справува со проблемите. „Тие се попроактивни, што им овозможува да бидат поуспешни во нивните кариери“, додаде тој.

5. Ќе го подобрите квалитетот на сонотБројни студии покажаа дека оние кои стануваат рано имаат многу подобар квалитет на сон. „Ноќните птици“ имаат тенденција да развијат нарушувања на спиењето, па затоа спијат помалку од луѓето кои го започнуваат денот порано. Постојано слушаме колку е важно да му обезбедиме на телото осум часа сон и како тајната на здравјето и убавината лежи во тоа. Но, нема да можете да го направите тоа ако продолжите да ѕвонете на ѕвончето за будење наутро. Оние кои ќе станат порано навечер полесно ќе заспијат и ќе се одморат

Прегледи:
342
Објавено на:
26.01.2022