Категории

Фантазиите стануваат реалност – Создаден портал кој ќе ги поврзува луѓето оддалечени стотици километри

Десетици луѓе работеа дење и ноќе на проект кој успеа и тукушто ќе се проширува.


Иако литванските градови Лублин и Вилнус се оддалечени 600 километри, луѓето од двете места сега можат да „погледнат низ прозорецот“.
Тоа е успешен концепт на „виртуелни врати“, кои всушност се екран и камери, и симулираат портал, така што граѓаните можат да се дружат минувајќи, да разменуваат неколку зборови и насмевка.

– Човештвото се соочува со многу потенцијално смртоносни предизвици, било да е тоа социјална поларизација, климатски промени или економски проблеми – вели Бенедикт Гилис, иницијаторот на ПОРТАЛ.

Знаењето и технологијата на луѓето кои учествуваа во овој уникатен проект имаа главна задача да се спротивстават на социјалната парализа поради пандемијата. Десетици луѓе работеа дење и ноќе на проектот, кој успеа, и тие веруваат дека во следните години тој ќе се шири низ целиот свет како редовна алатка за комуникација.