Категории

Фасцинантната историја на највисоката камена карпа на светот на која никој не може да се искачи

Највисоката камена кула на светот изгледа како точка во Тасманското Море, пограничното море на Тихиот океан помеѓу источниот брег на Австралија и островот Тасманија на запад, Нов Зеланд, Норфолк и Нова Каледонија на исток. Оние што го сретнале тешко можеа да поверуваат колку е огромен. Со своите 562 метри кои се издигнува од синилото, а неговиот врв се чини како да ги допира облаците.

Речиси двојно поголема од Ајфеловата кула, овој камен старец се наоѓа на околу 700 километри северо-источно од Сиднеј. Пирамидата е всушност изгаснат вулкан чиј единствен врв останал над водата, а последен пат беше активен пред седум милиони години.

Оттогаш, околу него играат птици, риби, како и други морски суштества, а тоа го привлекува вниманието на морнарите, пилотите, како и алпинистите кои сонуваат да се искачат на врвот. Првиот човек за кој се знае дека ја видел оваа огромна кула бил Хенри Бал, кој јасно ја именувал по своето име – Балова пирамида. Во 1788 година, Анри пловел со бродот Сапли, пренесувајќи имигранти во Норфолк.

На околу 20 километри од пирамидата се наоѓа островот Лорд Хоу, од кој чамците честопати се упатуваат кон Баловата пирамида за да му се восхитуваат на нереалната големина на тој австралиски Еверест. Само неколку алпинисти успеаја да се справат со силните бранови да се искачат на врвот на пирамидата. Но, тоа е само почеток на агонијата. Причината за ова се кревките карпи што се уриваат во морето и претставуваат голема опасност за алпинистите, па затоа е забрането искачување по пирамидата. Казната за непослушните алпинисти е 5000 УСД.