Категории

Фасцинантни факти за водата

Како хемиска супстанца, водата е транспарентна, без мирис, без вкус и е главен составен дел од Земјата. Еве неколку интересни факти:

1. 68,7 % од слатката вода на Земјата е во облик на мраз.

2. 80 % од болестите во светот се последица од нечиста вода и канализација.

3. Бидејќи водата е многу погуста од воздухот, брзината на звукот во водата е приближно пет пати поголема од брзината во воздухот.

4. Пиењето премногу вода може да биде фатално.

5. Водата ја регулира температурата на Земјата.

Прегледи:
132
Категории:
Занимливости
Објавено на:
28.11.2022