Категории

Филипинските чоколадни ридови – Како настанал овој чудесен природен феномен

На островот Бохол на Филипините се наоѓа широко познатиот Чоколаден рид. Тешко е да се поверува дека ова спектакуларно место не е вештачко, но вистината е дека е сосема природно и дека овој извонреден пејзаж е единствен во светот.

Оваа чудна геолошка формација зафаќа површина од околу 30 квадратни километри. Ридовите се шират низ целата област што ги опфаќа градовите Батуан, Сагбајан, Билар и Кармен. Висините на ридовите варираат од 30 до 50 метри, но најголемата од нив е висока околу 120 метри.
Некои посетители може да бидат разочарани кога дознаа дека овие легендарни ридови не се направени од чоколадо. За време на сувата сезона, ридовите рамномерно добиваат кафеава боја од чоколадо. Се разбира, за време на сезоната на дождови, оваа природна убавина добива зелен изглед поради тревата. Интересно е тоа што ниту плевел ниту дрвја не растат на овие ридови.

Сепак, формирањето на Чоколадните ридови сè уште е мистерија. Дури и геолозите не успеаја да дојдат до одговор во врска со формирањето на овој природен феномен. Вообичаената геолошка теорија е дека грутки од земјата се формирале како резултат на морски варовник, кој лежи на глинена основа. И додека науката се обидува да најде логично објаснување, луѓето во Бохол имаат своја визија за реалноста.

Според легендите, Чоколадните ридови биле создадени поради гигантот кој многу плачел бидејќи бил разочаран од љубовта, а ридовите растеле таму каде што му паднале солзите. Според друга легенда, двајца великани војувале и фрлале камења со денови. Гигантите на крајот ги решија своите расправии, но џиновските грутки останаа таму каде што паднаа камењата. Чоколадните ридови се прогласени за трет филипински национален геолошки споменик и честопати се нарекуваат осмо светско чудо во оваа земја.

Image: 317707883, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no

Прегледи:
377
Објавено на:
28.04.2021