Филозофски мисли за љубовта кои ќе ве натераат длабоко да се замислите

Сигурни сме дека нема да ве остават рамнодушни

Поентата е во тоа што се трудиме да бидеме подобри, повнимателни, понени. Да имаме љубов во себе, што е поубаво од тоа? –Ништо! Ви ги споделуваме едни од најубавите љубовни мисли кои ќе ве наведат да се замислите, сигурни сме дека нема да ве остават рамнодушни.

„Што се прави од љубов, се прави надвор од добро и зло“ – Ниче

„Во почетокот, сите мисли се базирани на љубовта. Подоцна, сета љубов му припаѓа на мислите“ – Ајнштајн

„За оној кој сака, не постои невозможно нешто“ – Света Терезија Авилска

„Кога сте сакани длабоко, тоа ви дава сила. Кога сакате длабоко, тоа ви дава храброст“ – Лао Це

„Љубовта е единственото задоволувачко решение за проблемот на човечката егзистенција“ – Ерих Фром

„Секогаш постои доза на лудост кога се работи за љубовта. Исто така, секогаш постои доза на разум во лудоста“ – Ниче

„Сакај и прави го она што го сакаш. Ако молчиш, ќе молчиш со љубов, ако викаш, ќе викаш со љубов, ако исправуваш, ќе исправуваш со љубов, ако простуваш, ќе простуваш со љубов“ – Тацит

„Најголемата изјава на љубовта е онаа која не се искажува: Човек кој чувствува многу, малку зборува“ – Платон

„Големата љубов и големите успеси бараат многу ризици“ – Далај Лама

„Љубовта никогаш не приговара, љубовта дава. Љубовта толерира, никогаш не растажува, никогаш не се одмаздува“ – Индира Ганди

„Не постои маска која може да ја сокрие љубовта таму каде што ја има, нити да се одлуми таму каде што ја нема“ – Алберт Ками

„Љубовта е идеал, бракот е реалност“ – Гете
Коментари

[fbcomments]