Категории

(ФОТО) 6 необични села во Прованса, Франција, кои мора да ги посетите!

Луберон, дел од регионот Воукли, Прованса на југот на Франција, е познат по историските, па дури и антички села. Многу од нив се наоѓаат на планини со широк поглед на шумите, полињата, лозовите насади и фармите на Луберон, а во близина се познатите полиња од лаванда.

Прекрасните села обично се состојат од кафулиња, мали градски плоштади, средновековни цркви, уметнички галерии, продавнички кои продаваат домашни производи и ресторани, покрај домовите на жителите. Мали хотели и ноќевање со појадок се исто така достапни во секое село.

Ги споделуваме најдобрите села за посета.

1. Кучурон

Центарот на селото Кучурон има огромно, правоаголно езерце со изворска вода и 200-годишни  дрвја кои се надвиснуваат над него. Кафулиња, ресторани и мал хотел го сочинуваат плоштадот. Секое утро  во вторник, има пазар за храна, каде мештаните ги добиваат своите производи и потреби. На крајот на јули е пазар на антиквитети, таписерии, килими  и уметнички дела.

2. Русилон


Откријте ги интензивно обоените окер наноси против зелената шума на високите карпи на Русилон со пешачење по неговата патека, Ле Сентиер des Ocres. Лесно проодливата патека е по некогашната каменолома на окер, опкружена со шума. Окер се користи за правење пигмент на боја, а многу од локалните продавници продаваат тегли со пигменти во најразлични бои

3. Лурмарин


Наречено едно од најубавите села во Франција, Лурмарин е квинтесенцијално село.  Една од главните атракции е Шато де Лурмарин, изградена во 15 век за кралско семејство кое поседува земјиште во областа.

4. Лорис


Сместено на висока планина, во Лорис, постојано се засенуваш од прекрасните погледи на долината Дуранс и планинскиот венец Луберон.

5. Гордес


Во комбинација со антички градби од бел камен, Гордес е уште едно добро магично село на врвот на планината. Потребно е талкање по калдрмастичните патеки, познати како калади, за да ја доживеете убавината на Гордите.

6. Апт


Помеѓу село и мал град со население од 11.500 луѓе, Апт е познат како застаклен или кристализиран овошен главен град на Франција

 

Прегледи:
568
Објавено на:
22.08.2020