Категории

(ФОТО) Магична пролет во Јапонија – Таму каде што црешовите цветови создаваат бајка

Погледнете како изгледа Јапонија во овие денови на пандемија, фотографиите ќе ви го одземат здивот

Црешовиот цвет е еден од симболите на јапонската култура и ја претставува убавината, будењето и минливоста. Цветањето на црешовите цветови токму во овој период се случува низ цела Јапонија а пејсажите кои ги создаваат го одземаат здивот. Прават да се чувствувате како да се наоѓате во некој бајковит свет и баш поради тоа пролетта помината во овие краеви е најубавиот период од годината.

Овој розов цвет кој јапонците го нарекуваат сакура кога ќе расцвета го означува врвот на јапонскиот календар и почетокот на пролетта.

Деновиве и покрај тоа што владее пандемијата на коронавирусот, прекрасниот раскош на овие цветови ги измами жителите на јапонија да излезат од своите домови и да му се возхитуваат на нивната убавина.