Категории

Фотографии од стари парови кои ќе ве разнежнат

Фотограф од Лондон се обидел да ја прикаже љубовта и флертувањето меѓу паровите кои се заедно со децении.

Суџата Сетија е индиски фотограф кој има објавено статии во најдобрите светски списанија како „Forbes “ и „Vanity Fair“. Таа е специјализирана за фотографирање на интимни, семејни моменти. Многу е успешна во бизнисот и организира фото работилници за студенти ширум светот. За време на нејзините последни патувања, Сетија создаде исклучително интересен проект – романтични сесии за постари парови. Каде и да се појави, таа бара парови кои биле во брак многу години. Во замена за времето што го поминуваат на снимање, паровите ги добиваат своите фотографии.

Во интервју за американскиот портал, уметникот зборуваше за реакциите со кои се соочи. Првите прашања се секогаш како, „Кој, ние? Зошто?“ Постарите парови едноставно не веруваат дека некој сè уште може да биде заинтересиран за нивната љубов“.

Сетиа објаснува: „Тоа е само пријатен шок предизвикан од фактот дека тие никогаш не помислиле дека кога ќе имаат 80 години би можеле да добијат понуда за фотографирање. Кога уметникот конечно ќе ги убеди своите модели и им објасни дека не е шега, тие создаваат исклучително шармантни фотографии. Секоја сцена е полна со топол, живописен стил.

Пред Суџата Сетија да слика мора да создаде атмосфера во просторот. Неопходно е да се разбие мразот, не само меѓу неа и парот, туку и меѓу самите сопружници. На многумина им е тешко да се отворат пред објективот и другата половина.

„Им велам да се држат за рака, да се бакнуваат еден со друг. Некои парови се смеат, претежно мажите. Сликите секогаш се полни со радост, затоа што и мажот и жената едноставно не престануваат да се смеат. По неколку минути, првичната срамежливост дава место на вистинските чувства, а атмосферата станува романтична – понекогаш дури и премногу “.

Сетија признава дека за време на неодамнешното патување во Ирска, таа фотографирала двојка на плажа кои се чувствувале толку удобно што морала да ги замоли да се смират. “Времето беше страшно. Дождливо беше и сите се замрзнувавме. И покрај ова, дамата не престана да го бакнува својот сопруг. Морав буквално да викам, Марија, престани да го бакнуваш својот сопруг. Морам да направам различни снимки! “

Оваа приказна не потсети дека вистинската љубов не знае за години.

Проверете ги овие интересни и инспиративни фотографии!