Категории

Франција разви „вештачко срце“ за сите оние кои чекаат за трансплантација

Срцевите болести се најголемата причина за смртност во светот и приближно секој петти човек во развиените земји се соочува со срцеви проблеми еднаш во животот. Овој факт, како и фактот дека пациентите со срце можат да чекаат со години за донатор, ја охрабрија француската компанија да развие „целосно вештачко срце“, кое би го заменило овој орган кај пациентите додека чекаат замена.

Обликувано како човечко срце, тешко четири килограми, вештачкото срце произведено од Кармат се напојува со две пакувања батерии во траење од четири часа, по што уредот се префрлува на главното напојување. Вградените сензори го одредуваат крвниот притисок, а како одговор, алгоритмот го контролира протокот на крв во реално време. „Работи како човечко срце, па ако пациентот оди, протокот на крв се зголемува, а ако пациентот е во мирување, протокот на крв е стабилен и низок“, изјави извршниот директор на Кармата, Стефан Пијат.

Деловите што доаѓаат во контакт со крвта на пациентот се направени од материјал што е компатибилен со човечкото тело за да се намали ризикот од несакани ефекти. Откако ќе се вгради хируршки, уредот не бара одржување. Досега, деветнаесет пациенти го примиле уредот во тест операции, а во декември компанијата ја доби ознаката CE, што му овозможи на Кармат да го продава производот во Европската унија. Минатиот месец, таа доби одобрение да започне физибилити студија за да добие одобрение од американската Администрација за храна и лекови (ФДА). Во Кармат, тие се надеваат дека ќе започнат да го продаваат своето вештачко срце во Германија до крајот на јуни. До крајот на годината, Пијат сака Кармат да направи 20 вештачки органи, кои ќе им бидат продадени на болниците по цена од над 160 илјади евра. Иако е погоден за повеќето мажи, сегашниот дизајн е преголем за повеќето жени.

Друга француска компанија – CorWave – развива уред за луѓе со помалку сериозна срцева слабост. Тоа помага да се испумпува крвта од една од четирите срцеви комори, наместо да се замени целото срце. Извршниот директор Луис де Лилерс вели дека CorWave обезбеди околу 80 милиони евра финансирање, вклучително и 15 милиони евра од Европската комисија и се подготвува за клинички испитувања во САД и Европа. Веќе има голем број уреди кои помагаат да се испумпува крвта од една комора, но Де Лилерс вели дека CorWave користи нова технологија што овозможува подобар одговор на активноста на пациентот.

„Ние сме во состојба да ја следиме активноста на пациентот и да го прилагодиме протокот на потребите на пациентот“, додава Де Лилерс. Иако Carmat и CorWave првично ќе ги пласираат своите уреди како привремени мерки за пациентите кои чекаат трансплантација, долгорочна цел на двете компании е уредите да бидат трајно употребливи.

Прегледи:
436
Објавено на:
02.04.2021