Категории

Генијално: Зема 44 лименки од пиво и направи апарат за греење на целата куќа

Дарко Миличевиќ (39) од Србија од лименки пиво прави соларен панел кој температура на воздухот од минус пет ја загрева до плус 52 степени.Загреана плоча е мала, бидејќи тоа е експеримент, и не нмат доволно сила целосно да ја стопли собата, но Миличевиќ тврди дека таа работи.
Изградив рамки на иверица со димензии метар со метар. Ги изолирав со стиропор три сантиметри. НаправиВ лента за лименки и ставав црна фолија и црна боја. За да апсорбираат повеќе топлина од сонцето. На панелот има 11 лименки во четири реда, вкупно 44. Најскапиот материјал е плексиглас за заштита ставен за да го зачувува топлиот воздух- Изјавил Дарко за Telegraf.rs.
-Минатата зима барав на интернет алтернативни начини на греење. Најдов многу различни идеи, но ова ми го привлече вниманието, бидејќи е едноставна. Купив иверица, стиропор за изолација, бои, силикон … Пред зима ја монтирав плочата на јужниот ѕид од куќата бидејќи таму фаќа највеќе сонце- рече Миличевиќ.
Цената за овој панел беше некаде околу 60 евра не броејќи ги лименки кои ги ицпив – објаснува Миличевиќ
Прегледи:
192
Ознаки:
· ·
Објавено на:
24.01.2017