Категории

Главните закони на привлечност – Како да привлечете пари и изобилство во својот живот

Можеме да привлечеме изобилство и просперитет на многу начини – еден од нив е почитувањето на законот според кој функционираат парите. Еве за што се работи и на што треба да внимавате.

Парите се составен дел од нашиот живот, нешто што цел живот се трудиме да го добиеме. И треба да се потсети дека не е се во пари и не носи среќа, но факт е дека тоа го олеснува животот, дава многу повеќе удобност, можности и шанси. Секој има свој став кон финансиите. Некои знаат како да заработат пари, некои не, но речиси секој сака да има пари колку што му треба, па дури и повеќе. По правило, парите ги сакаат оние кои знаат како да се справат со нив и ги почитуваат нејзините закони. Многумина ги игнорираат, сметајќи ги за апсолутни глупости во непотребните работи, но за да привлечете повеќе пари, прво мора да го промените вашиот став кон парите, а потоа да научите да ги почитувате неговите закони:

1. Законот на избор
Според овој закон, секој избира дали ќе биде богат или не. Имено, секој од нас има одредени верувања, а многумина не ограничуваат. Не веруваме во нашите способности или во можностите кои не опкружуваат, потсвесно мислиме дека не сме ги заслужиле, веруваме дека нема ништо од тие можности, иако од друга страна се сметаме за доволно паметни.

2. Законот на капиталот
Не се работи само за пари. Вистинскиот капитал е вашата способност да заработите пари. Износот што го добивате е мерка за тоа колку сте развиле способност да заработувате пари. Затоа, време е да ја зголемите вашата лична вредност, да ги развиете своите способности и вештини. Потрудете се да бидете подобри. Најдобрата инвестиција е да инвестирате во себе.

3. Законот за перспектива
Кога донесувате одлуки за пари, размислете за вашите чекори напред. Со други зборови, кога започнувате нов бизнис или проект, не сметајте на голема и брза заработка. Во ред е да имате мал приход во моментот, но ако вашиот бизнис има изгледи да се размножува во иднина, бидете трпеливи и следете го планот.

4. Законот за штедење
Погрижете се секогаш да одвојувате 10% од вашиот приход. Ова може да изгледа како многу, особено ако навистина заработувате малку во моментот, но секогаш треба да сметате на некои непредвидени околности, високи трошоци… Ако 10% ви се премногу, почнете со најмалку 1%. Потоа, по одредено време, почнете да штедите 2 или 3% и постепено зголемувајте на 10%. Овие пари се вашата финансиска резерва, која ќе ви овозможи да се чувствувате релативно безбедно.

5. Закон за инвестиции
Ова е еден од најважните монетарни закони. Никогаш не брзајте да ги вложите парите во нешто. Прво, внимателно проучете сè, бидејќи негрижата може да донесе големи загуби. Секогаш запрашајте се: што би се случило ако изгубите се што имате намера да инвестирате? Доколку оваа загуба ви е неподнослива, тогаш попаметно е да одбиете таква инвестиција, бидејќи подобро е да го задржите она што го имате, отколку да го изгубите стекнатото.

6. Закон за конзервација
Силата на вашата финансиска иднина не се одредува според вашата заработка, туку колку ви останува кога ќе ги одбиете сите трошоци и делот што сте го заштедиле (не треба да го допирате). Тоа е вашиот капитал.

7. Закон за анализа
Одвојте редовно време за да ја анализирате вашата финансиска состојба. И тоа не треба да го правите еднаш годишно, туку барем еднаш неделно. Размислете како подобро да управувате со вашите сопствени пари. Колку повеќе време поминувате размислувајќи за финансиите, толку вашите одлуки ќе бидат попаметни и помудри, планирани и не водени од моменталните потреби и импулси.