Го чуствувате ли и вие пролетниот замор?

Првите сончеви денови полсе студот и снегот ве привлекуваат да побенете од канцеларијата, становите и затворениот простор. Меѓутоа, стегата која ве спречува е заморот кој поеднакво се појавува и кај мажите и кај жените па дури и децата без разлика на годините.

Се работи за синдромот пролетен умор кој и покрај доволно квалитетен сон, влијае на вашата работна способност, концентрација, расположение.

Една од причините е несоодветната исхрана која за време на зикскиот период обично се базира на смрзнато или отстоено овошје или зеленчук и истоличната исхрана. Притисокот се спушта поради недостаток на витаминот Ц, кој е задолжен за кислородот во ќелиите и ткивата, па поради тоа опаѓа имунитетот, склони сме на вирозни заболувања и вечно уморни до таа мерка дека се изморуваме и после кратка прошетка.

За да ги избегнете овие несакани состојби, организирајте си го животот така да станувате порано, раздвижувајте се, прошетајте го кучето, одете на работа со велосипед или пешки.
Појадувајте обилно, ручајте зеленчук, изберете некој производ за будење(цимет, банана, лешник, мед) за ужина и прескокнете ја вечерата. После пладне пред телевизорот заменете го со прошетка или вежбање. Навечер легнете си порано, по можност секоја ден во исто време, за да се одморите за истиот ритуал следниот ден.

Совети за овој период годината ви се да станувате порано, прошетајте во природа, отидете на работа со велосипед или пешки, внесувајте повеќе витамини.
Коментари

[fbcomments]