Категории

Го полните вашиот телефон преку ноќ? – Ова мора да го знаете!

Еден од најголемите проблеми на голем број корисници на паметни телефони е батеријата, па денес можеме да бидеме среќни ако издржи цел ден константно пребарување на интернет, испраќање мејлови и пораки, прегледување видеозаписи, слушање музика, фотографирање и слично.
За да го започнат новиот ден со полна батерија многу луѓе го оставаат телефонот на полнење преку целата ноќ. Ина интернет можеме да прочитаме многу митови и контрадикторни совети на корисниците и стучњаците врзани за тетноста на полнењето на батериите преку целата ноќ.
Сепак, повеќето од нив се согласуваат дека полнењето на телефоните навечер не би требало премногу да му наштети на капацитетот на батеријата, зашто кога еднаш ќе достигне 100 отсто, полнењето завршува иако телефонот е и понатаму прикулен на полнач. но, до проблем може да дојде ако се покачи температурата која може да го намали капацитетот на батеријата и со тоа да го скуси циклусот на батеријата.
Затоа, се советува ако го сотавите телефонот на полнење преку ноќта, извадете ја заштитната маска, зашто во некои случаи може да дојде до прегрејување на батеријата.
Литиумските батерии е најдобро да бидат наполнети од 50 до 80 отсто, а најдобро е батеријата да се полни неколку пати во денот по малку наместо еднаш целосно.
Од друга страна сѐ додека е полначот вклуен во струја, тој троши енергија, па иако заштедата не е голема, од некаде мора да се поче да се штеди струја.
Прегледи:
265
Објавено на:
04.07.2016