Категории

Годината на раѓање открива дали сте КРИСТАЛНО ДЕТЕ – Во што се издвојуваат од другите

Овие карактеристики покажуваат дека сте кристално дете – еве кога се родени повеќето од овие посебни и моќни луѓе.

На сите ни е познат поимот индиго деца, а во последно време се повеќе се зборува за генерацијата на кристални деца. Индиго децата ги уништуваат темелите и претходните модели на живот, а се верува дека кристалните деца се таму за да создадат нов свет. Најмногу кристални деца се родени во периодот од 1980 до 2010 година, а се раѓаат почесто од индиго децата. Се смета дека мисијата на кристалните деца е љубовта, трпението и мудроста, а бараат и посебен пристап кон образованието и комуникацијата.

Кои се типичните карактеристики на кристалните деца:

Кристалите се особено чувствителни и емотивни, па затоа има итна потреба од постојана заштита и грижа.
Тие се интровертни, не сакаат големи компании со голема толпа луѓе, претпочитаат самотија и мирна атмосфера.
Често страдаат од алергиски заболувања (атопичен дерматитис, неуродермитис и сл.).
Потешко им е да се дружат и имаат мал круг на пријатели.
Тие се способни суптилно да ги почувствуваат луѓето околу себе, па имаат вродени психолошки способности.
Имаат развиена интуиција врз основа на која често носат одлуки

1. Контрола на емоции. Деликатните кристали бараат мир и хармонија во семејството.

2. Авторитаризмот е неприфатлив. Притисокот се доживува како закана. Неопходна е еднаква интеракција, а најважно им е да бидат блиски со родителите.

3. Детето не исполнува наредба правилно ако не го разбира нејзиното значење.

4. Чувство за правда. Подобро е родителите да ја поддржат желбата да го променат светот на подобро, да бараат правда.

5. Без лаги. Кристалите можат суптилно да ги почувствуваат луѓето, вклучувајќи ги и лагите.

6. Извор на идеи. Експериментите мора да се дозволат.

7. Нема споредба. Кристалите се премногу емотивни и ранливи, па затоа важи златното правило на педагогијата: ние го споредуваме детето само со себе во текот на развојот.

8. Без прекумерна заштита. Кристалите ја сакаат слободата и независноста.

Прегледи:
209
Објавено на:
28.11.2021