Категории

ГОЛЕМАТА ВИСТИНА ЗА МАЧКИТЕ: Сите мислат дека ги сакаат луѓето само поради храната, но еве како тие навистина нè гледаат!

Постојат различни начини на кои можат да ви покажат љубов

Студиите покажаа дека мачките имаат социјално-когнитивни способности и можат да ве гледаат како свој родител.

За да ја задоволи љубопитноста на сите љубители на мачки, Bright Side објасни зошто мачките ве гледаат како нивни родител.

 

Тие се социјални животни

Повеќето мачки имаат социјални потреби. Тие можат да се спријателат и да комуницираат со други животни. Тие дури можат да ја почувствуваат загубата. Мачките исто така се обидуваат да се дружат и да се поврзат со луѓето. Всушност, некои експерти велат дека мачките мислат дека и ние сме мачки. Поголеми од нив, но сепак мачки. Тие ве гледаат како семејство.

 

Тие се поврзани со вас

Вашата мачка бара близина со вас. Тие се обидуваат да бидат вклучени во она што го правите за да создадат чувство на поврзаност. Откако ќе ја направат таа врска, никој нема да може да ја прекине. Овој вид на однесување кон сопственикот е присутен и за време на растењето на мачката, што значи дека вашата мачка ве гледа како нејзин примарен старател.

 

Тие се под стрес кога не сте блиски

Според некои истражувања, доколку сте во просторија со мачка и ја оставите на само две минути, таа ќе се чувствува несигурно, што ќе и предизвика стрес. Нивното ниво на стрес се намалува кога ќе се вратите и повторно бидете заедно.

 

Прегледи:
421
Објавено на:
22.02.2020