Големи мудрости за животот, силата и напредокот од Никола Тесла

Најголемите мудрости од Никола Тесла кои морате да ги знаете

1.Нашите доблести и нашите неуспеси не нераздвојни, како силата и материјата. Кога ќе се одвојат, човекот го нема повеќе.

2.Нека иднината ја каже вистината, проценете го секој човек според неговата работа и заслуги. Сегашноста е нивна, а иднината е моја, за која толку напорно работев.

3.Човекот мора да вежба умереност и надзор на своите сетила и склоности во било кој поглед, за да ги одржи своето тело и разум млади. Воздржувањето никогаш не ми било по вкус, но моите искуства се голема награда.

4.Човекот е роден да работи, да трпи и да се бори. Кој не прави така, мора да пропадне.

5.Учев многу јазици, проучував литература и уметност, ги поминав своите најдобри години во библиотеките читајќи се што ќе ми се најдеше под рака и почувствував дека само го трошам времето, а набрзо сфатив дека тоа беше најдобртото што некогаш го направив.

6.Од сите сили, онаа која најмногу го успорува напредокот на човекот е незнаењето, она што Буда го нарекува „најголемото зло во светот“.

7.Најважниот продукт на создавачкиот ум е изумот. Неговата крајна цел е совладување на умот преку природата и искористување на нејзината сила за потребите на човештвото.

8.Ако се обидам да продолжам да го прекинувам текот на мислите, чувствувам вистинска духовна мачнина, непријатност кога преминувам на друга работа, изненаден од свежината на умот и леснотијата со која ги совладувам препреките кои ми ги расипувале сметките. И редовно наоѓам одговори на тешките прашања со најмал напор.

9.Ако не знаете како, набљудувајте ги појавите н априродата, таа ќе ви даде јасни одговори и инспирација.
Коментари

[fbcomments]