Категории

Град во Алјаска западна под целосен мрак – Нема да види сонце повеќе од два месеци

Градот Алјаска се збогуваше со сончевата светлина во следните два месеци. Сонцето во четвртокот за последен пат зајде во Утјаагвик, порано познат како Бароу, и повторно ќе изгрее за околу 60 дена.

Градот кој се наоѓа северно од Арктичкиот круг влезе во својата годишна фаза на темнина, позната како поларна ноќ.
„Поларната ноќ е нормална појава што се случува секоја зима во Бароу (Утјаагвик) и сите други градови во рамките на Арктичкиот круг“, рече метеорологот на Си-Ен-Ен, Алисон Чинчар. Феноменот се јавува секоја зима поради наклонот на Земјината оска.

„Заради тоа навалување, ниту еден сончев диск не е видлив над хоризонтот“, вели Чинчар. Но, тоа не значи дека градот ќе биде целосно мрачен. „Поголемиот дел од дневните часови ќе поминат низ период познат како граѓански самрак“, додава тој.
“Замислете како изгледа небото непосредно пред изгрејсонцето или веднаш по зајдисонцето.

Градот не е единствениот на Алјаска што го поминува овој феномен, но тој е прв на листата на поларни ноќни локации поради тоа колку е далеку на север. Патем, во текот на летото, таму се случува спротивниот феномен, познат како поларен ден, поради што „денот трае“ 24 часа.

Прегледи:
446
Објавено на:
09.02.2021