Категории

Грешки кои никако не смеете да ги правите кога сте под стрес

Уште од мали се навикнуваме на стресни ситуации, толку што притисокот што самите си го создаваме речиси стана дел од секојдневието.

Тоа влијае на сите нас до тој степен што среќните настани како свадба или нова работа не дестабилизираат. Во борбата против стресот најчесто ги правиме следниве грешки:

1. Се повлекуваме од забавните активности
Кога имаме многу обврски во текот на денот, најчесто се откажуваме од забавата. На некој начин изгледа логично затоа што мораме да откажеме нешто, а не можеме да ја завршиме работата. Меѓутоа, ако престанеме да се забавуваме, ефектот на стресот е двојно штетен – и потешко ќе се носиме со работата бидејќи веќе немаме извор на позитивни емоции за полесно справување со стресните ситуации. Подобро е да се потрудите малку и да планирате да одите на концерт или шоу. Радоста од таквото искуство го лекува и стресот.

2. Намрднати сме кон луѓето кои најмногу не поддржуваат
Стресот ја зголемува раздразливоста, па често бараме оние кои не поддржуваат во тешките моменти. Најлошото нешто што може да се случи е таквиот однос кон партнерот да стане навика, што ја загрозува врската. Затоа е подобро да воспоставиме топол физички контакт со саканите во деновите на голема напнатост штом ги видиме, пред какви било приказни и дискусии. Ова го активира окситоцинот, го намалува стресот, ја одржува интимноста и благодариме за поддршката.

3. Не правиме пауза
Прескокнувањето на пауза е лоша стратегија. Можеби ќе можете да ја решите дополнителната работа на овој начин, но пошироката слика е изгубена. Во исто време, стануваме се понапнати и ранливи. Кратката пауза помага да се зајакне волјата.

4. Го одложуваме решавањето на проблемот
Разбирлива е потребата да се одложи решавањето на проблемот. Меѓутоа, ако избегнуваме да се соочиме со нешто, стресот станува поголем. Запомнете како се чувствувате кога избегнувате тешки, но неизбежни разговори. Секое одложување на решението ќе создава се поголем стрес кај вас. Натрупувањето на проблемите акумулира стрес со кој нема да можеме лесно да се справиме на крајот.

Прегледи:
167
Објавено на:
09.12.2021