Категории

Грицкање нокти – Изненадувачки психолошки причини сокриени позади оваа непријатна навика

Грицкањето на ноктите е грда навика што обично се стекнува во детството. Многу луѓе во меѓувреме ја надминуваат, но за некои останува навика од која не можат да се ослободат од целиот свој живот.

Најчесто се смета дека главните причини за гризење на ноктите се стресот и нервозата, но не се единствените.

1. Можеби сте перфекционист
Според студијата, повеќето луѓе кои гризат нокти се перфекционисти. Истражувачите испитале група луѓе, од кои половина ја имале оваа навика, а половина не. Се покажа дека оние кои грицкаа нокти се луѓе кои работат премногу напорно.

2. Вие сте попаметни отколку што мислите
Луѓето кои гризат нокти се често оние луѓе кои не ги извршуваат своите задачи со вообичаеното темпо. Многу луѓе имаат тенденција да гризат нокти во моменти на интензивна концентрација кога се обидуваат да решат проблем.

3. Можеби сте нетрпеливи
Досадата и фрустрацијата може да бидат важни предизвикувачи за грицкање на ноктите. Штом стане навика, можете да го сторите тоа за да бидете зафатени кога ви е досадно или чекате нешто.

4. Можеби не сте задоволни со себе
Каснувањето на ноктите може да биде нервна навика што привремено ги тера луѓето да се чувствуваат подобро. Оваа навика често ја споделуваат луѓе кои имаат големи очекувања. Кога не можат да ги постигнат своите цели, тие често се чувствуваат разочарани и засрамени.

5. Може да биде поврзано со психолошки проблем
Каснувањето на ноктите може да биде поврзано со опсесивно-компулсивно нарушување – кога луѓето чувствуваат потреба да прават нешто одново и одново.

Прегледи:
647
Објавено на:
03.02.2021