Категории

Гушкање дрвја – Нова метода на лекување на бројни болести и ослободување од стресот

Дендротерапијата е древен метод за лекување кој користи лекување на дрвја. Од античките времиња словенското учење постои верување и приказни дека природните елементи што не опкружуваат можат да имаат лековито дејство.

Од оваа настава доаѓа третирање со билки, но и дендротерапија или третман на дрвја. Во овој метод, се верува дека одредени видови дрвја имаат посебна енергија што луѓето можат да ја апсорбираат додека остануваат со него или ги допираат со прегратка. Идејата за дендротерапија е потврдена со научни истражувања, кои докажуваат дека дрвјата емитуваат суптилна енергија која има антиинфламаторно и антибактериско дејство врз луѓето.

Дендротерапијата има позитивен ефект врз ослободување од стрес и релаксација кај луѓето. Што велат истражувањата за дендротерапија? Идејата дека дрвјата лечат не е конвенционална и се чини дека е дел од фолклорот, но научните истражувања покажуваат дека постојат конкретни докази низ целата приказна. Престојот во природа и во близина на дрвјата се препорачува од неколку причини, како што се дишење свеж воздух, ослободување од стрес, одење, што е добро за целокупното здравје, одмор на очите и слично. Покрај тоа, се верува дека дендротерапијата е одличен избор за лекување на некои проблеми, особено за лекување на стрес, што е многу честа тешкотија денес и предизвикувач за развој на голем број хронични и акутни проблеми.

Научниците докажуваат дека блискиот контакт со дрвјата преку дендротерапија е успешен во намалувањето на стресот и вознемиреноста. Според данска студија спроведена на 10.000 жени, живеењето во природа и живеење на дрвја го намалува количеството на болести за 20%. Повеќе за дендротерапија кажуваат историските записи кои споменуваат бремени жени кои седеле под липа за да добијат здравје за неродено дете, војниците биле ставени под даб за побрзо да ги залечат раните, а младите девојки поминувале време со бреза за да се акумулираат позитивна енергија за подобар loveубовен живот. На овој начин, луѓето веќе долго време се лекуваат од ангина, гастритис или главоболки.


Дендротерапија: Кога и како да ги гушкаме дрвјата?
Енергијата на дрвјата најчесто се емитува наутро и рано попладне. Се смета дека е најдобро да се остане во шумата до 17 часот. Гушкањето на дрвјата не треба да трае подолго од неколку минути, за кое време би било пожелно да се биде во целосна тишина и релаксација. Не се препорачува движење за време на дендротерапија, како и гушкање дрвја три часа пред спиење. Енергетската разлика што ја емитуваат дрвјата исто така варира во зависност од сезоната.
Дендротерапијата во лето помага во лекувањето на физичките болести и ревматизмот, а во зима има релаксирачки ефект врз психолошката состојба.

За да го прегрнете дрвото и да ја прифатите неговата позитивна енергија, треба да посегнете по него, свртете го лицето кон дрвото и едноставно прегрнете го. Во тој момент, исто така, можете да медитирате и да го гледате вашето дишење за да впиете што е можно повеќе од неговата енергија. Целиот процес треба да потрае неколку минути. Ако немате можност да останете во шумата секој ден, и сакате да добиете добра енергија, обидете се да имате што повеќе дрво во домот или дури и парче од одредено дрво.

Кои дрвја имаат добра енергија?
Како и кај растенијата, различните дрвја имаат различни енергии кои имаат влијание врз состојбата и здравјето на луѓето. Некои дрвја може да имаат негативна енергија и затоа треба да се избегнуваат при дендротерапија. Освен фактот дека се верува дека овие дрвја емитуваат негативна енергија, се верува дека таа „краде позитивна енергија“ од луѓето наместо да ја дава. Дрвјата што испраќаат негативна енергија и треба да се избегнуваат при дендротерапија се смрека, ела, ела, трепетлика, цреша и врба. Од друга страна, најдобрите дрвја за дендротерапија кои ќе донесат добра енергија и за кои се верува дека можат да излечат болести. Најдобрите во ова се даб, бреза, бор, кедар, багрем, јавор, еребица, јаболко и слива.

Прегледи:
545
Објавено на:
07.10.2021