Категории

Хималајска или морска сол: Која е поздрава и зошто?

На пазарот има широк спектар на различни видови сол, од кои најпопуларни се морската и хималајската сол.

Хималајската и морската сол може да се најдат се почесто во домаќинствата, што не е изненадувачки, бидејќи тие се сметаат за поздрави од обичната кујнска сол. Разликата помеѓу овие два вида природни соли е голема. Хималајската и морската сол имаат некои специфични карактеристики, но исто така има и значителни разлики помеѓу двата вида сол. Хималајската сол се наоѓа во регионот Пенџаб во Пакистан, каде што овој обоен камен сол се вади и се користи повеќе од илјада години. За разлика од хималајската или трпезаријата, морската сол не се вади од минерални седименти, туку директно од морска вода.

Тие се разликуваат по боја
Хималајската сол има розова боја, која се добива од бојата на камената руда, а таа боја првенствено потекнува од богатата концентрација на железо. Морската сол има различни нијанси, од зелена и црвена до сива и црна. Бидејќи е извлечена од морето низ целиот свет, бојата и вкусот на солта ќе зависат од минералниот состав и алгите.

Хемиски состав
Составот на хималајската сол е претежно натриум хлорид, кој всушност е доста сличен на трпезата и морската сол. И хималајските и морските соли се природни соли, па затоа можат да содржат минерални нечистотии, како што се високи нивоа на олово и бакар, како последица на загадувањето на животната средина.

Вкус
Кога станува збор за соленоста, нема многу разлика помеѓу хималајската и морската сол. Во принцип, солта во гранулите ќе има посолен вкус, а колку што се поголемите гранулите, толку посолена е солта. Поради учеството на минерали, и хималајската и морската сол имаат почист вкус од трпезата. Природните соли немаат толку острина како кујнската сол кога се користат во садови.

Текстура
Морската сол има природна влага и помека текстура, па затоа се раствора побрзо во храната отколку хималајската сол. И двајцата имаат погруба текстура од другите видови сол, поради што тие често се користат за последно зачинување на садовите. Грануларната текстура ги прави совршени соли за употреба во саламура и маринади.

Здравствени придобивки
За да може хималајската сол да се конзумира безбедно, треба да се преработи и прочисти, а потоа да се користи на ист начин како и обичната кујнска сол. По преработката во хималајската сол, одредени состојки остануваат корисни за здравјето на луѓето кои не се присутни во кујнската сол. Морската сол се формира со испарување на морската вода со употреба на сончева топлина, а процесот на преработка трае помалку време отколку со хималајската сол.

Хималајската сол содржи железо и други минерали во трагови. Морската сол содржи и некои минерали во трагови како калиум, железо и цинк. Според некои тврдења, потемните верзии на морска сол содржат повеќе сулфат, поради што се поздрави.

И едните и другите имаат свои придобивки, а кој всушност го користите зависи само од вашите преференции. Обидете се со двете, а потоа експериментирајте со хималајска и морска сол за да откриете што најдобро одговара за вашето тело и организам.

Прегледи:
41
Објавено на:
20.07.2021