Категории

Хомосексуалец од Англија има посвоено 6 деца со потешкотии во развојот – „Сакав да им помогнам на децата кои се најранливи и на кои им е потребна најголема грижа и дом полн со љубов“

Бен Карпентер од Хадерсфилд во Англија го посвети својот живот на помагање на деца со пречки во развојот. Досега има посвоено шест деца, првото кога имал само 21 година. Бен стана најмладиот хомосексуалец што посвои дете во Велика Британија кога го посвои своето прво дете на 21 година. Сега е горд татко на пет деца и е во мисија да им помогне на оние кои имаат најголема потреба.

Тој го усвои своето шесто дете, двегодишниот Луис, во април минатата година, откако стави крај на периодот на жалост за неговото петто дете Теди. Бен прво го посвои 14-годишниот Џек, кој има аутизам, а ги има и Руби, Лили, Џозеф и малиот Луис. Теди, петтото дете што го посвои Бен, почина во 2019 година. Иако имал ретко генетско нарушување, причината за смртта е сепса. После таа трагична загуба, Бен направи пауза од посвојувањето за да може да го оплакува својот сакан син. Сепак, тој не можеше да чека долго и во април минатата година најде друго дете на кое му требаше негова помош. Малиот Луис има церебрална парализа и е слеп и е последниот додаток на ова необично семејство. Пред да започне да посвојува, Бен работел како старател и вели дека отсекогаш знаел дека сака семејство, но никогаш не чувствувал дека се работи за неговите биолошки деца.

„Отсекогаш знаев што сакам. Никогаш не сакав да станам биолошки татко затоа што да се биде родител е многу повеќе од тоа. Сакав да им помогнам на децата кои се најранливи и на кои им е потребна најголема грижа и дом полн со љубов. Имав многу да докажам на толку рана возраст. Морав да покажам дека сум доволно зрел и дека можам да им обезбедам на тие деца што им е потребно. Она што е добро во врска со посвојувањето, наспроти природниот начин да се добијат деца, е тоа што можете да изберете пол за детето. Затоа, зедов прво момче, а потоа девојче, бидејќи мислев дека тоа ќе биде совршен пар. Потоа ме прашаа дали би ја зела и биолошката сестра на мојата Руби и се согласив. Така, тогаш имав две девојчиња и едно момче, па морав да земам друго момче за да ги изедначам силите. Аплицирав да посвојам дете со Даунов синдром и три дена подоцна имав бебе кое штотуку се роди со оваа состојба“, рече Бен.

Неколку години подоцна, наиде на напис во едно списание за многу болно момче Теди, на кое очајно му требаше семејство.
„По многу разговори и посети, тие го одобрија моето усвојување. Тогаш имав пет деца и бев пресреќен. Сите заедно поминавме прекрасно. Но, во 2019 година, Теди трагично почина од сепса. Бев уништена и се обвинував себеси дека се прашувам дали можев да направам нешто повеќе за да го спасам. Пред Теди да почина, ме контактираа и ме прашаа дали ќе посвојам друго момче со сериозни проблеми со мозокот. Се согласив, но потоа Теди нè напушти и јас го запрев процесот на посвојување затоа што ми требаше време да тагувам. На почетокот на 2020 година, сфатив дека и на ова мало момче му требам и дека можеби сум неговата последна опција, па повторно го започнав процесот. Луис ни се придружи минатиот април и оттогаш напредуваше многу “, вели Бен.

Тој вели дека сите негови деца добро се сложуваат едни со други и дека неговата куќа е секогаш полна со радост и среќа. „Отсекогаш сонував за големо семејство и многу сум среќен што моите деца имаат толку многу браќа и сестри. Често седам и ги замислувам како одат на свадби едни на други. Тие се полни со поддршка едни за други и јас сум ужасно горд што создадов средина каде што можам безбедно да пораснам опкружена со грижа и љубов. Колку што им го сменив животот, толку многу ги сменија и моите. Не можам да кажам дека нема да посвојам повеќе деца “, заклучи тој.