Категории

Храна која можеби наскоро нема да ја конзумираме

Сајтот Bright Side издвои 10 намирници кои се најмногу погодени од климатските промени и кои ќе се променат или ќе станат вистински луксуз во блиска иднина. Климатските промени го прават човештвото да се прилагоди на новите услови за живот. Некои би рекле дека тоа е начин на живот што човекот го занемарил и станува збор за хармонија со природата.

Човекот одамна престана да зема онолку колку што ќе му биде доволно, желбите се зголемија, а човечката алчност и моќ ги заборавија законите на природата. Барем повеќето. Како што температурите растат и екстремните временски услови стануваат нова реалност, оние кои живеат по природа чувствуваат голем број промени, што е потврдено од разни научни студии. Некои од ова истражување се поврзани и со иднината на популарната храна. Постојат тврдења и мислења дека просечен човек повеќе нема да може да купи некои од производите што денес се популарни затоа што ќе станат премногу ретки или скапи.

Интернет-страницата „Bright Side“ известува дека во блиска иднина ќе живееме во помалку вкусен свет, доколку нешто не се промени нагло и драстично. Bright Side направи список со 10 производи кои се наоѓаат на списокот на „храна во опасност“. Повеќето од нив имаат потенцијал да станат премногу оскудни за човечката раса во следните години.

Чоколадо
Оваа ситуација може да стане реална. Иако дрвјата какао не се под влијание на високите температури, дрвјата какао бараат обилни дождови и висока влажност. Сепак, според извештајот „AR5 Климатски промени 2014: влијанија, адаптација и ранливост“, екстремното време не се очекува да биде придружено со обилни дождови. Овие состојби можат негативно да влијаат на производството на какао и да резултираат со околу милион тони помалку прав, тартуфи или чоколадни плочки годишно.

Чај
Кој не сака да се релаксира со шолја топол чај по долг и напорен ден? Се чини дека во блиска иднина ќе стане вистински луксуз. Експертите во студијата „Ублажување на климатските промени во секторот чај“ потврдуваат дека климатските промени многу ќе влијаат на секторот за производство на чај доколку не се преземат превентивни мерки. На пример, зголемена ранливост на инсекти или лисја со понизок квалитет се само некои од проблемите со кои се соочува оваа индустрија.

Овошје од овоштарник
Јаболка, цреши, праски, грозје и други овошја се симболи на „летната сезона“. Се чини дека нивниот вкус и освежување веројатно ќе треба да бидат заменети со некои зеленчуци што можат да издржат на заканата од глобалното затоплување. На пример, извештајот спроведен од Универзитетот во Мелбурн покажува дека зимите можат да станат премногу благи за производство на јаболка. Од друга страна, екстремната штета од топлина и изгореници може да биде премногу силна за овоштарниците во текот на другите месеци. Како резултат, лозарите можат да очекуваат недостаток на квалитет и количина на овошје. Се очекува недостаток во квалитетот и квантитетот на овошјето

Кафе
Вкусот на пиење кафе после будење или за време на пауза на работа, дружење и разговор со пријател е една од посебните атмосфери. Но, процесот на климатските промени може да направи да стане доста редок. Водечките светски компании за кафе како Старбакс и Лаваза ги препознаваат сериозните ризици предизвикани од глобалното затоплување. Околу 50 проценти од глобалната област погодна за производство на кафе е во опасност да се намали до 2050 година, што не е толку далеку.
Луѓето ќе мора да се соочат со проблеми како што се зголемувањето на цените, лошото влијание врз вкусот и аромата, но исто така
недостиг на залихи.

Прегледи:
57
Објавено на:
19.01.2021