Категории

И колку да се обидуваат да ве скршат – Нема да успеат се додека вие не дозволите да бидете скршени

„Сè може да му се одземе на човекот, освен последната човечка слобода – правото да ја избере својата позиција во кои било дадени околности, правото да се избере сопствениот пат.“ 

Никогаш не смееме да им ја предаваме контролата на нашите емоции врз другите! Треба да биде непобедлива тврдина за нас! И за да биде таква, мора да инвестираме во себе. Инвестирајте првенствено во свеста за сите емоции низ кои поминувате, негативни и позитивни. Кога сме тажни, треба да бидеме свесни дека сме тажни, кога сме радосни, треба да сме свесни дека сме радосни. И, дозволете си да бидете свесни за присуството на секоја индивидуална емоција. Колку е поголема нашата свест за индивидуалните емотивни состојби, толку повеќе стануваме господари над нив. Покрај тоа што инвестираме во свеста за сопствените емоции, стануваме свесни и за нашата слободна волја, свесни за нашата моќ дека кога ќе нè погоди каква било емоција дека во даден момент можеме да дејствуваме спротивно на нејзините очекувања, дека имаме алтернатива во нашите постапки со промена на начинот на размислување. менување на начинот на кој се чувствувате.

Луѓето кои тврдат дека тоа е невозможно, не виделе и не се сретнале со луѓе кои ја покажале големината на волјата на човекот и изборот на сопствениот став дури и во најтешките животни околности. Виктор Франкл, основач на логотерапијата, ова најдобро го изрази минувајќи низ едно од најлошите човечки искуства, искуството да бидеш затворен во концентрационен логор. По ослободувањето, тој рекол:
„Сè може да му се одземе на човекот, освен последната човечка слобода – правото да ја избере својата позиција во кои било дадени околности, правото да се избере сопствениот пат.“
Следува дека, без оглед на тоа колку околностите и другите луѓе нè кршат, тие не можат да не скршат ако не го дозволиме тоа. Применувањето на ова во животот не е ниту едноставно ниту лесно, не доаѓа само по себе, ниту созреваме преку ноќ. Тоа е процес на доживотен раст во кој ние се спротивставуваме на оние лесни струи кои најлесно се испуштаат, но кои не водат кон целта. Ако сме свесни дека никогаш не смееме да им ја предаваме контролата на нашите емоции на другите, тогаш ќе сториме сè за да биде така. Не е една од опциите и можностите во животот, таа е приоритет. Колку и да се трудиме, секогаш ќе има подеми и падови, но во секој случај, не смееме да се предадеме!

Прегледи:
79
Објавено на:
15.01.2021