Категории

И колку да се трудите вашата љубовна врска нема да преживее без овие 3 нешта

Сите имаме потреби во врските што ни се важни за да бидеме здрави. Некои од нив се специфични (одредени нивоа на контрола, доверба или начини на комуникација), но постои основен, универзален сет на потреби што сите ги имаме, а истражувачите и психолозите работеа на нивно разбирање со децении. Ова вклучува дружење, приврзаност и поддршка.

Кога се раѓаме, скоро секоја потреба освен кислород, предизвикува зависност. Доенчето зависи од старатели, храна, удобност, нега итн. Како што старееме, овие потреби се менуваат како што учиме да обезбедиме некои од овие работи за нас. Без оглед на нашиот напредок, некои потреби, а меѓу нив и потребите за дружење, припадност и поддршка, сè уште ни се неопходни.

Сочувство и припадност
Ова е нашата потреба да ги споделуваме нашите животи и да имаме чувство на прифаќање и припадност кон другите. Кога ова е исполнето, ние обично чувствуваме задоволство, топлина и сигурност.

Наклонетост (вербална и физичка)
Ова е нашата потреба да добиеме поддршка од другите што ни е изразена со зборови и допир. Кога ова е исполнето, ние обично се чувствуваме среќни и возбудени и имаме чувство на доверба.

Емоционална поддршка и валидација
Нашата потреба е да бидеме следени, потврдувани и поддржувани кога се бориме. Кога ова ќе се постигне, ние обично чувствуваме олеснување, релаксација, приземје и ефикасност. Паровите треба да ги имаат овие потреби во нивните односи. Силните парови можат да бидат добри придружници (споделување на секојдневниот живот, лични истории и интереси), да обезбедат вербална и физичка наклонетост (афирмации, прегратки, сексуална интимност, комплименти, итн.) И да обезбедат емоционална поддршка (да бидат таму за да помогнат во тешки моменти)

Во здрава врска, и двајцата членови на парот се навикнуваат на нивниот партнер да ги исполнува тие потреби. Кога овие потреби не се исполнети, луѓето стануваат незадоволни, што на крајот може да доведе до прекин. Поединци кои во моментот не се во партнерство мора инаку да обезбедат како да ги задоволат тие потреби. Обично многу се случува во силни односи со пријателите и семејството. Добар пример би била група пријатели или семејство кои ве познаваат добро, ве гушкаат кога ќе ве видат и знаат што да кажат кога сте под стрес и што треба да сторат за да се чувствувате и да знаете дека заземате важно место во нивните животи.

Друга работа е дека луѓето имаат различни нивоа на овие потреби. Општо се верува дека многу од овие варијации се должат на нашите искуства во раните врски. Дополнителни потреби во врските Исто така е важно да се напомене дека тие обично не се единствените потреби што луѓето ги имаат во врските, тие се само универзален сет. Бидејќи сите ние имаме варијации во нашите семејни системи и искуства што се однесуваат на другите, скоро секој има и некои индивидуализирани потреби. На пример, покрај основниот сет, некои луѓе имаат различни потреби за количината на контрола во врската или имаат специфични барања за да се чувствуваат балансирано и пријатно во тоа. Некои од нив на крајот можат да се променат ако некое лице сака да работи на тоа, особено ако тоа е резултат на негативни или трауматски искуства во претходниот дел од животот (злоупотреба, занемарување, напад, неверство на претходен партнер, итн.).

Резултатите од овие неисполнети потреби се различни, во зависност од индивидуата каде е тој или таа во животот. Ако овие потреби не бидат исполнети додека сме деца, тоа може да доведе до подолгорочни проблеми со другите. Како возрасен, ако не е соодветно исполнет, тоа доведува до чувство на осаменост и понекогаш може да доведе до безнадежност или депресија. Повеќето возрасни можат да издржат одреден временски период да не бидат исполнети нивните потреби, иако за целокупното здравје е важно овие потреби да бидат исполнети. За жал, многумина се обидуваат да ги отфрлат овие потреби и да ги прогласат за излишни и да ја прогласат самостојноста за супериорна форма на постоење.

Неколку примери за такви вредности се: „Не ми треба никој“, „Секогаш можам да се потпрам на себеси“, „Не сакам да ги оптеретувам другите со своите проблеми“, „Плачењето или лутината не решаваат ништо ” Во принцип, психолошкото советување (особено за паровите) може да биде многу корисно за луѓето кои сакаат да ги разберат потребите во врските и да најдат здрави начини да ги исполнат во животот.

Прегледи:
148
Објавено на:
13.07.2021