Категории

Иако е опасен по живот туристите и понатаму го посетуваат – Островот „Измама“ на Антарктикот крие мрачна тајна

И покрај тоа што една област се смета за едно од најбезбедните пристаништа на континентот, градењето истражувачки центар, инвестирањето во скапа опрема и персонал не е најдобра идеја доколку локацијата е активен вулкан. Иако станува збор за остров кој служел како прибежиште од силни бури, се покажало дека не е најбезбеден.

На западниот Антарктик; На островот „Измама“ живеат неколку истражувачи и туристи. Опкружен со непријателски океан, овој остров има прекрасно природно и мирно пристаниште, но и изворска вода за пиење. И зошто се нарекува островот на измама?

Бидејќи Островот Измама не е навистина остров, туку котел со активен вулкан. Се чинеше дека островот има солидна почва сè додека истражувачите не пронајдоа отвор. Пловидбата низ премин со стрмни карпи е посебно искуство, но може да биде многу опасно. Поради потопената карпа точно на средината на каналот, тоа предизвика бројни бродоломи. И покрај тоа што една област се смета за едно од најбезбедните пристаништа на континентот, градењето истражувачки центар, инвестирањето во скапа опрема и персонал не е најдобра идеја доколку локацијата е активен вулкан. Иако станува збор за остров кој служел како прибежиште од силни бури, се покажало дека не е најбезбедно.

Дека Измамата била пожелна територија вклучува спорови околу сопственоста и обиди за освојување на територијата во 60-тите години на минатиот век. Норвешка и Чиле имаа свои станици за лов на китови, а покрај британците се занимаваа и со научни истражувања. Некои видови китови ловеле до истребување до 30-тите години на минатиот век. Но, на островот се засити од сето ова, па тој прогласи „збогување“ со ерупции кои уништија истражувачки центри и покри со пепел се што можеа – вклучувајќи гробишта со 45 мртви китови и напуштен хангар за авиони. Употребата на островите денес е регулирана со Антарктичкиот договор, кој ги регулира меѓународните односи.

Повелбата беше потпишана од 46 земји, вклучувајќи ги Советскиот сојуз и Соединетите држави. Повелбата забранува воена активност на Антарктикот и е дозволено научно истражување. Железните казани и резервоари со одамна изгубени китоловци сè уште стојат. Наводно, нацистите сакале да ги користат за складирање гориво, но биле одбиени од фактот дека биле полни со дупки и биле во лоша состојба. Денес, тие се опкружени со пингвини со јака, препознатливи по нивната тенка црна линија под брадите.
Колонијата пингвини е најголема на Антарктичкиот полуостров, а најверојатно и во светот. Бројни видови ендемски растенија и животни можат да се најдат на островот благодарение на вулканската активност. Покрај пингвините, туристите обожаваат природни топли извори каде многу се капат и прекрасни пејзажи кои се рај за фотографите.