Категории

Импресивно чудо на природата – Ангелските водопади се највисоките водопади на светот

Ова се највисоките (непрекинати) водопади во светот. Водата паѓа од висина од дури 979 метри и потоа ја исполнува реката Кереп. Водопадот се руши во т.н. Кањон на ѓаволот.

Ова се највисоките (непрекинати) водопади во светот. Водата паѓа од висина од дури 979 метри, а потоа ја исполнува реката Кереп National Националниот парк Канаима во Венецуела е едно од оние рекордни места во светот кои вреди да се видат. Со површина од дури 30.000 квадратни километри, тој е еднаков на земја како Белгија, но само на вториот по големина национален парк во Венецуела (прва е Парима Тапирапеко). Поради неверојатната убавина на природата, УНЕСКО исто така го прогласи за светско наследство. На светско ниво е познато по славните Ангелски водопади.

Ова се највисоките (непрекинати) водопади во светот. Водата паѓа од висина од дури 979 метри и потоа ја исполнува реката Кереп. Водопадот се руши во т.н. Кањон на ѓаволот. Каква симболика – може да се помисли водопадите со ангелско име во anyаволскиот кањон. Ова нè води кон чести заблуди за името на водопадите. Понекогаш можете да ги видите (погрешно) преведени како Ангелски водопади. Но, тие не беа именувани според ангел, туку по американскиот пилот Џејмс Анхел, кој во 1933 година прв леташе над водопадите. Тој тргна во потрага по злато во областа и најде нешто уште повредно. Импресиониран од нивната големина, тој раскажа што видел кога се вратил дома, а неговите сведоштва ги обиколија медиумите.
Дури во 1939 година, водопадите беа официјално именувани како Ангелски водопади, кога властите во Венецуела ја „чешлаа“ целата област и доставија стручен извештај. Џејмс загина како резултат на авионска несреќа во 1956 година, а неговата пепел беше расфрлана на водопадите.

Авионот што прелета над областа е изложен денес во музејот Сиудад Боливар. Хуго Чавез, поранешниот претседател на Венецуела кој почина во 2013 година, предложи за неговиот мандат водопадите да се нарекуваат Керепакупаи-меро. Имено, тој е наречен од автохтоното племе Пемон кој живее таму, а во превод е „водопади што доаѓаат од најдлабокото, најскриеното место“. Како и да го наречете, едно е сигурно – секој посетител ќе го памети ова чудо на природата до крајот на животот.