Категории

Индонезиско племе со електрично сини очи како резултат на генетска кондиција

Индонезија е посебна држава на многу начини. Индонезискиот архипелаг се состои од 17000 острови и на него се зборуваат околу 700 јазици. Се смета дека е најголемата островска држава. Со тоа што има толку многу мали островчиња, таа е ризница на различни култури.

На пример, една од таквите култури се наоѓа на малечкиот остров Бутон. Некои домородци имаат чудна генетска мутација наречена Waardenburg синдром, кој што некаде може да предизвика глувост, но во овој случај предизвикува неверојатно сини, електрични очи. Фотографиите се дела на геологот Korchnoi Pasaribu, кој и самиот потекнува од тој остров.

Погледнете за што станува збор: