Категории

Интересни факти за кокосот!

Мирисот на кокос е еден од најубавите мириси, а сѐ друго што е поврзано со кокос е нешто посебно.

Дали сте љубители на кокос?

Еве неколку интересни факти за едно од најфасцинантните овошја во светот:

  • Кокосовите палми се наоѓаат во повеќе од 80 земји ширум светот, а поголемиот дел од производството на кокос се случува во тропските региони. Најдобрите производители ги вклучуваат Индонезија, Филипините и Индија.
  • Кокосовата вода не е иста како кокосовото млеко. Кокосовата вода е чиста течност која се наоѓа во малите зелени кокосови ореви и е природен пијалак богат со електролити. Кокосовото млеко пак, се добива со мешање на кокосовото месо и вода.
  • Кокосовите дрвја имаат импресивен животен век и можат да произведуваат кокос до 80 години.
  • Некои видови на кокос произведуваат исклучително големи кокосови ореви коишто можат да тежат и до 20 килограми.