Интересни факти за овошјата

Јадењето јаболко е подобар начин да останете будни од пиење кафе, бидејќи шеќерот во јаболкото е попотентен од кофеинот во кафето.

Науката која ги проучува овошјата се вика Помологија. Доаѓа од латинскот збор pomum, што значи овошје.

Бананата не спаѓа под овошја, туку под билки.

Јагодите се единствените овошја со семки од надворешната страна. Просечната јагода има 200 семки.

Овошјата со црвена боја помагаат за одржување на здраво срце.

Овошјата со портокалова боја помагаат за одржување на здрав вид.

Овошјата со жолта боја го одржуваат целовкупното здравје.

Овошјата со зелена го одржуваат здравјето на коските и забите.

Овошјата со сина и виолетова боја помагаат со меморијата.

Мангото е број 1. најомилено овошје во светот.

Јаболката лебдат над вода, бидејќи се 25% вода.

Кивата има дупло повеќе витамин Ц од портокалот.

Низ светот се одгледуваат 7000 различни видови на јаболка.

Хортикултуристите сметаат дека бананата е првото овошје што постоело на земјата.

Пола филџан смокви ја има истата концентрација на калциум колку и пола филџан млеко.

Краставицата и доматите не се зеленчуци, туку овошја.

Доматите имаат повеќе гени од луѓето.

Една калинка има околу 1000 семки.

Јаболките, праските, малините и многу други овошја спаѓаат под иста таксономсска фамилија со розите.

Авокадото е најхранливо овошје на светот.

Постојат лубеници во форма на коцка. Се одгледуваат во таа форма бидејќи така се полесни за пакување и транспорт
Коментари

[fbcomments]