Категории

Интересни прашања со кои можете да ја разбиете тишината на првиот состанок

Повеќето луѓе се многу нервозни поради првата средба и запознавањето, затоа што секогаш се поставува прашањето што да се каже, како да се остави добар впечаток и да се сака некој.

Можеби мислите дека имате цело време на светот да се запознаете, што е точно, но ако некој не ви одговори од самиот почеток, а лесно можете да дознаете поставувајќи јасни прашања, нема смисла да трошите време. Кои се прашањата што треба да ги поставите на потенцијалниот партнер директно на првиот состанок? Американските научници открија дека поставувањето на вистинските прашања за време на првиот состанок може значително да ја зајакне врската меѓу луѓето.

Ако штотуку се подготвувате да запознаете некој што ви се допаѓа, обидете се да се оддалечите од вообичаената шема и искористете ги овие девет едноставни прашања.

1. Како ја гледаш идеалната врска?
Квентин Тарантино не можеше подобро да го смисли ова: Дали е ова најоригиналната кражба досега?
Одговорот ќе ви помогне да разберете што бара личноста во врската. Веднаш ќе откриете дали сака урамнотежено и промислено партнерство или традиционално семејство во кое маж работи, а жената „чувар на огништето“.

Не зборувајте за вашите желби веднаш. Внимателно слушајте го соговорникот. На овој начин ќе дознаете дали си одговарате еден на друг или имате различни погледи за иднината.

2. Што те прави среќен?
Паровите кои успеваат да изградат здрава врска знаат што ги прави среќни. Тие се свесни дека секој мора сам да може да негува љубов кон животот. Побарајте од личноста со која излегувате да зборува за хоби. Ако се смее и го презира прашањето, тоа е лош знак.

3. Што мислип за моногамијата?
Ако сакате таква врска, не мора да се срамите од ова прашање. Личноста што се согласува со вас нема да го одбие прашањето, но ќе ви помогне веднаш да се збогувате со некој што не ви одговара. Обидете се да се распрашате на разигран, лежерен начин. Ако не сакате моногамија, поставете слично прашање, но овој пат за полигамијата. Верувај ми, многу е подобро да зборуваш за овие работи пред да стапиш во врска.

4. Како си?
Ако треба да поставите само едно тривијално прашање, тогаш ова е опцијата што ќе победи. Колку и да е досадно, ова е добар почеток на разговор кој лесно ќе ве доведе до други интересни теми и ќе ви помогне малку подобро да се запознаете. Успешната прва средба вклучува две лица кои се подготвени за вистински дијалог, а не преку прашања слични на интервју. За време на состанокот, не прашувајте се за различни теми – разговарајте за нив заедно.

5. Кога сите животни би можеле да зборуваат, кое би било најгрубо?
Чудно прашање, но одговорот на него може да каже многу за една личност. Првата реакција ќе ви покаже колку е сериозна „другата страна“ во секојдневниот живот. Ваквото смешно прашање ќе ви открие колку е разиграна личноста, дали можете само да се смеете и да се чувствувате опуштено покрај неа. На првите состаноци често се активираат одбранбените механизми, особено ако сте имале лоши искуства во минатото. А таквото прашање, напротив, ќе ви врати чувство на креативност и забава.

6. Кои три главни квалитети ги бараш кај партнерот?
Подобро е да не создавате илузии, туку веднаш да разберете дали сте соодветни еден за друг или не. Прашајте како го гледа партнерот и кои особини му се одбивни. Ако нема јасен одговор на прашањето, тогаш вашиот соговорник не е сериозен во врската или сè уште не разбрал што сака. Ова не е најдобрата почетна точка за здрава врска.

7. Како го замислуваш совршениот ден?
Ова е приближно исто како и прашањето за хоби, но го открива и начинот на живот на една личност. Слушајте како вашиот соговорник го гледа својот идеален ден – активен или тивок, полн со настани или опуштен, и размислете дали сакате да бидете дел од тој живот.

8. Каков е твојот однос со твоите родители?
Ова прашање всушност крие уште едно: „Дали како дете бевте исполнети со љубов?“. Сите знаеме дека семејните односи можат многу да го одредат нашиот личен живот. Топлите семејни односи секогаш ја прават личноста постабилна емотивно и психички, како и посамоуверена.

Но, ако откриете дека не е сè толку розово, ова не е причина веднаш да побегнете и да престанете да комуницирате – на крајот на краиштата, ситуациите можат да бидат различни. Сепак, едноставно прашање како ова може да биде клучот за разбирање на вашата идна врска.

9. Дали си во контакт со пријателите од детството?
Одговорот на ова прашање ќе ви даде идеја за способноста на една личност да остане во врска долго време. Колку време сега комуницира со најблиските околу него? Дали одржува контакт со старите пријатели? Ако комуникацијата била прекината, зошто се случило тоа и што може да каже за сега веќе бившите пријатели?

Прегледи:
563
Објавено на:
30.03.2022