Инженер измисли засолништа за бездомници кои задржуваат топлина во текот на зимата (ФОТО)

Додека ја чекаме зимската студ, можеме да бидеме благодарни за топлината и удобноста во нашиот дом. Сепак, не секој во нашиот свет има толку среќа. Бидејќи беснее зимата, во моментов има луѓе кои живеат без засолниште. Бездомништвото е вистинско прашање, и иако можеме да бидеме сочувствителни, само сочувството нема да задржи некого топло.

Француски инженер дојде со иновативна идеја. Тој создаде скокачки иглу што може лесно да се подигне за да може удобно да се вклопи  секоја личност. Изработено од полиетиленска пена, која потоа е покриена со алуминиумска фолија. Овој двоен слој спречува температурата на замрзнување да влијае на ентериерите, бидејќи останува околу 15 ° потопла од температурата надвор. Овие изолирани иглуси, исто така, апсорбираат телесна топлина и сончево осветлување за природно да ја подигнат температурата, а сепак обезбедуваат приватност. Овие иглуси можат лесно да се компактираат, да се поправат, водоотпорни и да се рециклираат.

Тестирањето беше завршено со девет Иглу дистрибуирани на места околу Бордо, Франција и неговите резултати беа многу позитивни. Оние што имаа пристап до иглу не сакаа да заминат, а оние кои немаа пристап го посакуваа.

Засега, иглуто е компактен поради итни причини, но пронаоѓачот планира да го направи поголем и да одговара на тушеви во него. Во моментов, идејата е финансирана од готовина, бидејќи дизајнерот сака да создаде илјадници иглу до крајот на 2020 година.

Креативност, изум и општествена одговорност, инженерот ги комбинираше сите овие три атрибути. Тоа продолжува да покажува дека ако се обидеме и го имаме вистинскиот мотив, луѓето можат да постигнат сè, особено за некој свој човек.
Коментари

[fbcomments]