Категории

Исак Њутн со помош на Големата пирамида го предувал библискиот крај на светот

Исак Њутн може да се смета за еден од најпознатите научници на сите времиња. Неговото истражување го одвело подалеку од математиката, астрономијата и физиката во сфери што се далеку од обичната наука. Неговите белешки извадени од огнот откриваат дека и тој бил заинтересиран за апокалипсата, но на многу необичен начин.

Покрај импресивното научно наследство, Њутн остави голем број необјавени белешки по неговата смрт во 1727 година. Тие се сведоштво за неговиот долг и наводно опсесивен интерес за окултизмот: алхемијата и теоријата за библиската апокалипса. Овие мистични склоности, од кои голем дел некогаш би се сметале за ерес, може да се видат во белешките што во моментов се продаваат на аукција во „куќата на Сотеби“ за околу 375 000 американски долари.
Овие ракописи се фрагменти од пожар што најверојатно предизвикало неговото куче Дијамант кое превртило свеќа. Во една од белешките, Њутн се осврнува на Големата пирамида во Гиза, која била изградена во античко египетско време по наредба на фараонот Куфу. Оваа градба е дизајнирана врз основа на египетската мерна единица наречена кралски лакт.

Њутн верувал дека со квантифицирање на кралскиот лакт, тој може да ги усоврши сопствените теории на гравитација и на тој начин да обезбеди невидена точна мерка за обемот на Земјата – истовремено отклучувајќи други нејасни и „свети“ геометриски согледувања, кои на крајот може да предвидат кога ќе заврши светот како што е предвидено во Библијата.

„Тој се обиде да најде докази за неговата теорија на гравитација, но исто така се веруваше дека античките Египќани ги чувале тајните на алхемијата што се изгубиле во времето“, рече Габриел Хитон, експерт за ракописите на Сотби.
„Денес овие области на студии се сметаат за невообичаени и псевдо-научни, но Њутн не изгледаше така во XVII век“, тврди Хитон, пренесува научниот портал „Science Alert“.

Овие белешки се дел од неверојатната и сложена мрежа на студии на Њутн кои се испреплетени и опфаќаат области како што се природната филозофија, алхемијата и теологијата. Научникот можеби верувал дека само еден дел од нив е погоден за објавување, се наведува во објавата на аукцијата. „Не е изненадувачки што тој не објави ништо за алхемијата, бидејќи тајноста беше многу распространет принцип во оваа област на истражување, и ако беа објавени неговите теолошки убедувања, тоа ќе го чинеше (барем) неговата кариера“, се вели во текстот .