Категории

Исклучително важни нешта за кои морате да разговарате пред брак а многумина ги одбегнуваат

Секако кога ќе се венчате имате розови очила и не размислувајте за развод. Сепак, треба да знаете дека недостатокот на компатибилност и комуникација се двете најчести причини зошто луѓето се разведуваат.

Затоа луѓето кои сакаат да се венчаат до крајот на животот, дефинитивно треба да зборуваат за нивните очекувања, како и за минатото, пред да кажат – „да“. Ова може да им помогне да се подготват за се што ги чека кога како сопружници ќе се соочат со какви било пречки.

Ова се најчестите теми околу кои се јавуваат брачни проблеми:

1. Како ќе ги организирате вашите финансии?
Важно е да планирате како ќе ги поделите финансиските обврски – односно дали ќе ги споделите или ќе направите сe преку заедничка сметка. Може да одлучите секој да има свои пари и заедничка сметка за комунални услуги. Може да се согласите само за заедничка сметка, а можеби и за посебна сметка. Во секој случај, важно е однапред да знаете како ќе ги споделите финансиските обврски пред да се вселите заедно.

2. Кој е вашиот точен долг?
Утврдувањето на вистинските долгови едни на други може да ви помогне однапред да планирате да се справите со нив. Замолчувањето на толку важна ставка може да направи вашиот партнер да се чувствува измамен. Секој би се почуствувал предаден ако дознае за вистинскиот износ на долгот на својот партнер дури по свадбата. Покрај тоа, тоа навистина може да влијае на меѓусебната доверба.

3. Како ќе заштедите за пензија?
Секој го доживува својот последен работен ден еден ден. И да се биде во брак значи дека треба да се вклучите едни со други во вашите пензиски планови. Планирањето за пензионирање треба да ги вклучува месечните потреби на најмалку две лица и потенцијалните трошоци во случај на болест.

4. Дали планирате да имате деца?
Не секој сака деца. Дури и ако двајцата сопружници сакаат деца, треба да разговараат за други работи, како што се стилови на воспитување, што би направиле за да ги натерате децата да имаат потешкотии во развојот или животот, или како би се чувствувале за децата доколку се покажат поинакви по карактер или начин на живот отколку очекуваш.

5. Што ќе направите ако не можете да имате деца?
За некои луѓе, децата се неопходен дел од нивните планови за иднината. Значи, ако поради некоја причина двојката не може да има деца, ќе мора да размисли кои се другите опции. Дали сакате да посвоите дете, да побарате сурогат мајка, да пробате ин витро оплодување или ќе се разведете и ќе се омажите за некој друг?

6. Како ќе ги поделите домашните работи?
Домашните работи можеби изгледаат како банален проблем, но може да бидат поттик за големи расправии и несогласувања. Ова е затоа што еден од партнерите може да се чувствува преоптоварен правејќи ја целата работа самиот. За да бидете сигурни дека во куќата владее мир, подобро би било да зборувате за обврските во домот, а кои од нив ќе ги преземе еден од партнерите.

7. Што сметате за измама?
Иако се чини дека мамењето има универзална дефиниција, терминот може да значи различни нешта за различни луѓе. На пример, еден маж може да мисли дека бакнувањето е мамење, додека друг смета дека го изневерува поранешниот партнер. Има и луѓе кои мислат дека бакнувањето во некој друг е изневерување. Затоа, двојката треба да разговара за тоа што значи за нив изневерувањето и каде се границите на интимност со другите луѓе.

8. Кои се соништата и плановите на вашиот партнер за иднината?
„Каде се гледате себеси за 5 до 30 години? Ова може да звучи како прашање за интервју, но аспирациите на една личност можеби не се согласуваат со идејата на нивниот партнер за тоа што значи да се биде во среќен брак. На пример, едниот може да биде подготвен да потроши години обидувајќи се да стане признат уметник, а другиот само сака стабилен живот со постојан приход. Поставувањето на ова прашање може да им помогне на луѓето да замислат каков би бил нивниот заеднички живот.

9. Што не простувате и зошто сте подготвени да ја прекинете врската?
Секој има свои негативни страни, од неред и заборавање каде се клучевите, до многу посериозни работи, како што се прекумерно трошење на чевли, стрипови или нешто трето, играње целодневни онлајн игри во слободно време. Што и да е, мудро е да му го откриете на вашиот партнер пред да отидете кај матичарот за навреме да размислите дали е тоа нешто со кое можете да живеете. Ако овие работи се дискутираат рано, може да се постигне компромис.

10. Како планирате да се грижите за вашите постари родители?
Родителите ќе остарат, а можеби и ќе се разболат, што значи дека ќе треба да им се помогне. Одлуките како дали сакате да живеете со нив или не, кој ќе се грижи за нив или колку пари ќе одвоите за да ги обезбедите, сите се добри да се вклучат во листата на работи што парот треба да ги земе предвид пред свадбата.

11. Која е вашата историја за физичко и ментално здравје?
Да се ​​биде биокомпатибилен е од витално значење, особено ако и двајцата сакате деца. Во најмала рака, треба да се биде искрен за меѓусебната историја на физичкото и менталното здравје, вклучително и семејната историја. На тој начин тие можат ментално да се подготват за она што може да дојде во иднина.

12. Каде сакате да живеете?
Иако ова може да изгледа очигледно, луѓето можеби ќе занемарат да зборуваат за тоа пред да се венчаат. Без разлика дали идниот пар сака да живее на село или во град, тоа во голема мера може да го промени животот што го делат. Исто така, може да доведе до незадоволство ако еден од сопружниците сака да живее во стан, а другиот сонува да живее во куќа со голем двор. Може да дојде до расправии ако некој очекува да живее во близина на нивните пријатели или семејство, додека други мислат дека домот е само привремен престој.

13. Кои се вашите очекувања од заедничкиот живот?
Откако ќе се венчаат, се очекува луѓето да се појавуваат заедно на одредени настани. Но, понекогаш дури и мажените луѓе сакаат да се дружат со своите пријатели без нивните сопружници да бидат таму. Затоа, би било мудро да разговарате за кои општествени настани имаат намера да присуствуваат заедно и кога партнерот треба да се сретне откако ќе се венчаат (колеги од компанијата, понатамошно семејство, соседи, итн.).

14. Колку време сакате да поминете заедно?
Иако бракот обично значи заеднички живот, тоа не значи дека двојката треба да го поминува целото време заедно. Иако се двојка, секој е индивидуа со свои потреби. Понекогаш ќе треба да си остават простор еден за друг и да имаат време за себе. Некои луѓе сакаат повеќе време за себе отколку другите, па затоа е важно да знаете што да очекувате еден од друг пред да стапат во брак.

15. Што сакате да се случи откако ќе умрете?
Ова може да биде една од најтешките работи за кои може да се зборува, особено кога луѓето само се подготвуваат да го прослават заедничкиот живот, но клучно е да се знаат и разберат желбите на двајцата. Луѓето обично имаат мислење дали ќе бидат погребани или кремирани по смртта.

Прегледи:
71
Објавено на:
13.09.2021