Категории

Ископани нови мистериозни градби во Саудиска Арабија постари и од египетските пирамиди

(ВИДЕО) Илјадници монументални згради изградени од камени sидови во Саудиска Арабија се постари од египетските пирамиди и античките камени кругови на Велика Британија, велат истражувачите – што ги прави можеби најраниот ритуал пејзаж досега идентификуван. Мустатилите се стари околу 7.000 години, што значи дека се постари од Стоунхенџ и египетските пирамиди.


Студија објавена во четвртокот во списанието „Антика“ покажува дека мистериозните структури се наоѓаат околу пустина во северозападна Саудиска Арабија – наречени „мустали“ од арапскиот збор за „правоаголник“ – стари околу 7.000 години Тој е многу постар од очекуваното и околу 2000 години постар од Стоунхенџ во Англија или најстарата египетска пирамида.

– Зборуваме за над 1.000 мустатили. Овие работи се наоѓаат на над 200.000 квадратни километри и сите се многу слични по форма … тие веројатно припаѓаат на истото ритуално верување – вели археологот Мелиса Кенеди.

– Секако постоеше одлично ниво на комуникација на оваа многу голема област, бидејќи начинот на нивното градење се пренесуваше меѓу луѓето – рече главниот автор Хју Томас, археолог.

Наједноставните мустатили беа направени со натрупување камења во ниски sидови, за да се формираат долги правоаголници, со подебел ѕид на „главата“ на највисокиот крај и тесен влез од спротивната страна. Се состои од мала ниша или комора; истражувачите откриле животински коски во барем една од коморите, што укажува на тоа дека биле користени за жртвување. Истражувачите сметаат дека можеби се изградени за да ја водат поворката од едниот до другиот крај. Но, тие нашле и многу мустати кои биле многу покомплексни отколку што први мислеле и содржат столбови, стоечки камења и помали „ќелии“ од камени ѕидови. Кенеди и Томас проценуваат дека еден мустатил што го истражувале е направен со поместување на повеќе од 12 000 тони камен од базалт – макотрпна задача за која требаа да завршат десетици луѓе со месеци.

Не е познато зошто античките народи кои граделе мустати направиле толку многу од овие градби. Кенеди сугерира дека некои можеби биле користени само еднаш, или дека различни групи луѓе кои биле блиску еден до друг, правеле одделни сенф.

– Ова е една од најважните археолошки дела во изминатите децении – рече археологот Хув Грукат од институтот Макс Планк.

1.000 од овие згради се пронајдени, на територија од над 200 000 квадратни километри.
Илјадниците мустатили што ги најдовме навистина покажуваат создавање на монументален пејзаж – рече Грукат.

– Тие покажуваат дека овој дел од светот е далеку од вечната празна пустина што луѓето често ја замислуваат, тука се случија исклучителни културни настани.