Категории

Искусен фармер дава совети како да ја одберете совршената лубеница

Ретко кој знае да одбере добра лубеница, ако ви се погоди добра – сте имале среќа.

Сепак има некој правила кој ќе ви помогнат да добиете подобро парче од ова главно летно освежување.

Доколку делот каде лежела лубеницата е жолт или некоја позрела нијанса, а не е бел, значи дека лубеницата е посозреана и веројатно повкусна.

4046555-1-1469812629-650-1793eea22d-1469887641

Барајте „мрежа“. Дамки во вид на мрежа се индикатор дека пчелите повеќе пати дошле до цветот на лубеницата, што значи дека е послатка.

4046605-2016-07-25100340-1469430255-650-483156256a-1469887641

Во однос на големината, избегнувајте ги преголемите или малите. Одберете нешто измеѓу. Тежината на лубеницата треба да биде соодветна на нејзината големина.

4046655-Depositphotos_15631543_original-1469108704-650-8d12fe4173-1469887641

Исушена дршка значи дека плодот е созреан, за разлика од зелената дршка која е индикатор дека плодот е предвреме набран.

4046705-night-fruits-watermelon-1469005301-650-e87cdb2363-1469887641

И кај лубениците има машки и женски пол. Машки се обично поголеми и издолжени, а имаат водест вкус за разлика од женските кои се помалки и округли, секако и послатки.

4046755-2-1469812621-650-816454d934-1469887641