Категории

Истражувања велат дека оние кои се сингл живеат посреќно од оние во брак

Иако жените кои се сами имаат поголема веројатност да бидат изложени на коментари и критики од околината отколку самохрани мажи, едно истражување покажа дека луѓето кои се без партнер никогаш не треба да бидат сожалувани. Згора на тоа!

Имено, американскиот социолог Ерик Клиненберг докажа дека сингл животот честопати е подобар од животот со партнер, затоа што самите луѓе, како што вели, се повеќе вклучени во разни социјални настани и се – психички поздрави. Во својата книга „Одење соло: извонреден пораст и изненадувачка привлечност за живеење сам“, Клиненберг наведува дека во денешното модерно време, многумина, без оглед на возраста, избираат да бидат сами. И најважната причина е што тие не сакаат да се откажат од својата слобода, и не затоа што, како што често се толкува во општеството, тие се напуштени, напуштени или несакани.

„Ако имаат блиски пријатели или некој на кого можат да му се обратат во неволја, тие се исто толку среќни или дури и посреќни од оженетите“, вели социологот Клиненберг.

За порталот Bright Side, тој наведе неколку од, според него, многу придобивки од животот во сингл.

Посилни пријателства
Слободните одржуваат контакт со пријателите и семејството почесто од луѓето во врска или брак кои, откако започнале да живеат со партнер, често се дистанцираат од луѓето што биле блиску до нив, на пример од браќа и сестри, родители и други роднини. Исто така, социолозите велат дека самците честопати имаат поголема поддршка од нивната околина, едноставно затоа што повеќе внимание посветуваат на пријателските и сродските односи, дури и на соседските односи. Неколку различни студии покажуваат колку е важно никогаш да не се занемарат пријателствата, бидејќи како што старееме, тие стануваат сè поважни за нас.

Поголема компјутерска писменост
Многумина од нас одржуваат пријателски и сродни врски со оние кои не живеат близу со помош на технологија, а анкетите покажаа дека оние кои живеат сами многу полесно користат комуникациски платформи како што се Skype, WhatsApp или социјалните мрежи.

Видео плеерот се вчитува
Исто така, многу сингл луѓе го вложуваат своето слободно време во сопствен раст и развој и унапредување на некои корисни вештини и се физички поактивни од луѓето во врски. Исто така, самците помалку се жалат на работи како што се.

Прегледи:
375
Објавено на:
10.04.2021