Категории

Издвојте време за себе – Колку е важно во врската некогаш да се посветите само на сопствените желби

Потребата од таков личен простор во врската треба навреме да му се соопшти на партнерот.

Романтичните врски кои прераснаа во взаемна посветеност се убава работа. Имате романтичен партнер и во исто време најдобар пријател кој е секогаш тука за вас и се почитувате, поддржувате и се советувате. Се ставате на прво место. Сепак, постои здрава граница во романтичните врски што овозможува таа врска да се одржува, а тоа е личниот простор што треба да го имате и двајцата.

Без ова, вашата идила лесно може да се сруши, бидејќи премногу се фокусиравте еден на друг и целосно се запоставивте себеси. Ги запоставивте своите хоби, ритуалите кои ве правеа среќни, постојано правевте компромиси и на крајот заборавивте се што е само ВАШЕ. Со текот на времето, кога ќе го сфатите ова, можете да забележите како, освен на вашето лошо расположение, тоа влијаело и на емоциите меѓу вас двајца. Ова се работите на кои треба да внимавате за да ја зачувате индивидуалноста во врската.

1. Најдете време за работите кои најмногу ве прават среќни
Дали имате хоби во кои уживавте, а кои сега паднале од вашиот приоритет или список со желби? Додека планирате состаноци со вашиот партнер, одвојте време и за работите што сакате да ги правите. Ако сакате да потрошите, на пример, еден час неделно правејќи нешто што е само за вас, известете го вашиот партнер за тоа. Во здрава врска и во нормална врска, единствениот одговор што треба да го добиете е оној што е поддршка.

Времето што го поминуваме одвоено од партнерот всушност може да додаде многу богатство на вашето време заедно.

2. Знајте дека „ме време“ не мора да значи буквално тоа
Може да ги вклучи и пријателите и семејството – едноставно е вашето време што сте го одвоиле да го потрошите како што сакате. Без разлика дали станува збор за кафе со близок пријател или за викенд патување за да го посетите вашиот брат или сестра кој живее во друг град, имате право да поминувате време со други сакани доколку тоа ви ги наполни батериите. Лоша работа е ако партнерот бурно реагира кога ќе му кажете дека времето ќе го поминувате со други, а не со него.

3. Имајте на ум дека и вашиот партнер може да сака некој личен простор
Ако сметате дека ви треба личен простор во врската, знајте дека и вашиот партнер може да го чувствува истото. Имајќи го тоа на ум, кога зборувате дека ви треба време сами, прашајте го партнерот како се чувствува.

Потоа разговарајте за начините како намерно да го вклучите времето што сте разделени во вашите распореди, така што кога ќе се вратите заедно, ќе имате нови авантури за кои ќе си раскажувате.

Прегледи:
117
Објавено на:
04.07.2022