Категории

Јапонски третман за коса кој девојките го обожаваат

Поголемиот дел од жените користат разни сретства за нега и растење на косата, но на крајот се доаѓа до заклучок дека поголемиот дел од нив не се толку делотворни колку што ги претставуваат, па многу се сложија дека природните сретства се далеку подобри.

На Инстаграм се појави нов тренд по кој сите девојки полудеа, а се работи за негата и изгледот на косата.
За овој третман потребна ви е вода во која сте вареле ориз.
Оваа вода ќе ја користите наместо регенератор, на косата треба да отстои барем 20 минути а потоа како и вообичаено исплакнете ја косата.

View this post on Instagram

These are back to back wash days, same products and techniques with one major difference: rice water rinse + deep conditioner were added the second time around.⁣ swipe to see the back and close-up. I know it's time for a rice water rinse when my hair looks a little duller than normal, my curls aren't as bouncy and my wash days just aren't lasting as long. I can always count on rice water to get me back on track. 🍚⁣ ⁣ I started by washing with the @bouncecurl Clarifying Shampoo. Then I rinsed with the rice water, squishing it into my hair using a bowl for about 5 minutes (I have a post showing how I do this saved in my highlights). Without rinsing the rice water out of my hair, I applied @devacurl Melt Into Moisture and left that on for 5 minutes. Then I rinsed the DC and rice water out of my hair. I applied @bouncecurl Cream Conditioner to detangle and squish to condish. Then finished by applying @boucleme Defining Gel with prayer hands and scrunch. Diffuse, fluff, done.⁣ ⁣ If this is your first time hearing about rice water rinse, you should head over to @themestizamuse Verna's blog to read all about it – how to make it, benefits and more.⁣ (link in her bio) ❤️ .⁣ .⁣ .⁣ .⁣ .⁣ .⁣ .⁣ #curlyhaircommunity #curlygirl #naturalycurly #naturallywavyhair #curlygirlmovement #curlyhairstyles #curlygirlmethod #curlicuelu #ricewaterrinse

A post shared by Lulu (she/her) (@curlicue_lu) on

Амино киселините, витамините и протеините од оризот благотворно ќе влијаат на квалитетот на косата, а овој третман всушност е стара јапонска ју-су-ру традиција во чиј оквир жените во Јапонија со векови го користеле овој третман како би ја зајакнале косата и поттикнале нејзиниот раст.