Категории

Јапонските научници работат на произведување машина за снимање на соништата

Јапонските научници дозволуваат сонот да се репродуцира како кога гледате видео..

Луѓето често сонуваат нешто, но кога ќе се разбудат го паметат сонот низ маглата или воопшто не го паметат. Тој сон сега може да се „чита“ со помош на нова технологија базирана на магнетна резонанца. Јапонските научници дозволуваат сонот да се репродуцира како кога гледате видео.

Новиот уред се користи во медицината за детално испитување на органите на телото со помош на магнетна технологија и радио бранови. Се користи во медицината за испитување на болести како што се рак, мозочен удар, оштетување на крвните садови во мозокот, тумори, повреди на мозокот, нарушувања на очите или внатрешното уво, мултиплекс склероза и за откривање на повреди на главата.

Меѓутоа, оваа модифицирана магнетна резонанца не се користи само за читање соништа, туку и за нивна реконструкција.
Кога човек ќе се разбуди, ќе може повторно да го репродуцира сонот на екранот, па затоа е невозможно да го заборави.

„Машината за соништа“ работи така што ја мери мозочната активност додека луѓето спијат. Податоците потоа се внесуваат во алгоритам кој го реконструира сонот, а реконструкцијата резултира со репродукција на сонот.

За да се разбере оваа технологија, треба да се замисли мотор и мозок што работи според шема што се појавува секогаш кога моторот се визуелизира. Алгоритмите се користат за поврзување на скенираните податоци од мозокот со соодветните слики со кои тие се во корелација. Истражувачите во Јапонија признаваат дека нивната технологија не е совршена, бидејќи нејзината точност е околу 60 проценти, но постои оптимизам дека во иднина значително ќе се подобри.