Категории

Језивата страна на Италија – Овие места италијаните ги избегнуваат

Портата на смртта, плоштадот каде што беше погубен Џордано Бруно, како и мостот што ја носи морничавата легенда се делови од Рим каде суеверните жители не сакаат да се задржуваат, но затоа ја будат љубопитноста кај ловците на мистерии.

Во листата на мистични европски градови во кои приказни за духови, привидувања и места со необична енергија се пренесуваат од генерација на генерација, своето место го има и Вечниот град.

Жителите на Рим отсекогаш го третирале задгробниот живот со голема почит, што може лесно да се насети со одење низ плоштадите и улиците исполнети со споменици што потсетуваат на минатите времиња и луѓето што ги обележале. Меѓу нив има и места на кои некои Римјани не им оди лесно, верувајќи дека тоа ќе им донесе лоша среќа.

Вратата на смртта

Базилика Св. Свети Петар во Рим, изградена на местото на гробот на Свети Петар, е веројатно најпосетуваната и највеличествената црква во светот, и покрај својата убавина, крие и мистични делови на секој чекор. Едно од местата во базиликата каде кожата на некои луѓе беше изложена е Портата на смртта. Порта дела Морте ја прикажува смртта на Исус и Дева Марија, а ја направил Гиаомо Манза за папата Јован XXIII. Таа врата служи како излез за погребните поворки.

Цветен плоштад

Кампо де ’Фиори, или Цветниот плоштад, е еден од најживите римски плоштади, и го доби своето име во време кога имаше само ливада во тој дел од градот. На плоштадот со идилично име на 17 февруари 1600 година, славниот доминиканец и филозоф од Нола, Џордано Бруно, беше осуден од инквизицијата како еретик и жив изгорен на клада. Многумина тврдеа дека го виделе неговиот дух како талка по плоштадот, а некои Италијанци избегнуваат место чие минато с still уште наликува на статуа на Јордан со качулка над главата.

Необичен мост


Понте Систо, или мостот Сикстус, е еден од римските мостови, преку реката Тибар што го поврзува плоштадот Трилус со улицата Петинари.
Легендата вели дека таму ќе го видите духот на папата Јована како виси околу изгрејсонцето. Според една теорија, папата Јована се преправала во маж кој ќе седне на Светата столица како папа Јован VIII, како што е опишано во документот Chronica universalis Mettensis од 13 век. Приказната вели дека Ивана, откако се открил нејзиниот идентитет, ја влечеле коњи низ улиците на Рим, додека лутата толпа ја каменувала. Иако најверојатно станува збор за урбана легенда, некои минувачи ќе го забрзаат своето темпо доколку се најдат во зори на мостот Сикстус.

Прегледи:
73
Објавено на:
08.09.2021