ВИДЕО: Британија со спектакуларна парада го обележа 90тиот роденден на Кралицата Елизабета II

Британија со голема парада го обележа службениот роденен на Крализата Елизабета Втора. Таа го прослави својот 90ти роденден на 21 април, во приватна и традиционална атмосфера, а на 11 јуни се одржа и служебната роденденска прослава.  

Оваа традиија на „два родендена“ на кралиците и кралевите во Британија е едноставно заради лошото време на големиот остров. Па така, безразлика кога е роденденот на кралот или кралицата, традиционалната парада се одржува во лето.

Кралицата Елизабета во септември минатата година стана монарх со најдолг престој на престолот во англиската и британската кралска историја, надминувајќи го дотогашниот рекорд на кралицата Викторија, од 63 години и седум месеци

 
Коментари

[fbcomments]