Категории

Како да ги остварите сите цели и замисли – Совети од психотерапевтите

Гешталт психотерапијата се фокусира на свесноста за она што се случува овде и сега (Бергер, 1980). Оваа свест ни овозможува да дејствуваме во согласност со нашите автентични потреби. Оваа терапија може да ни помогне да ги постигнеме нашите желби и цели. Главната работа е да се разбере дека оние соништа што се засноваат на реални потреби се реализираат побрзо и поефикасно.

Следбениците на хуманистичката психологија и гешталт терапијата, врз основа на истражување и искуство, се убедени дека штом се појави свесна потреба, со неа доаѓа и можноста за постигнување на целта. Ако целта не се постигне, тоа значи дека се јавува внатрешен отпор и психолошка одбрана. Едноставно, самиот човек несвесно, односно ненамерно го попречува остварувањето на сопствените цели.

Ви откриваме 3 едноставни тајни за исполнување на сите цели и желби:

РАЗЛИКУВАЈ ГИ РЕАЛНИТЕ ПОТРЕБИ ОД КАПРИЦИТЕ
Реалните, основни потреби се важни за животот, здравјето, емоционалната интимност, безбедноста и развојот.

НАДМИНЕТЕ ГИ ПСИХОЛОШКИТЕ ПРЕПРЕКИ
Имплементацијата на плановите е попречена од стравови и вознемиреност, сомнежи за успех, ниска самодоверба… Неможноста да ги разликуваме сопствените желби од оние наметнати од нашите најблиски, роднини, пријатели и медиумите исто така е голема пречка за надминување ако сакаме да ја постигнеме целта.

ПОБАРАЈ ЗА ПОМОШ
Треба да знаете дека не можете да направите сè сами! Сепак, тоа не значи дека секогаш треба да се потпрете на другите да ве ’повлечат’ до целта. Ако човек не знае да се потпре на другите, да прифати поддршка и да побара помош, тоа е голема пречка во остварувањето на сонот. Направете се што можете, посветете се на она што го работите, бидете вредни, но кога е потребно, научете да барате помош, тоа значително ќе ви го олесни исполнувањето на сите желби.