Категории

Како да ги промените старите навики и да воведете нови подобри

Како да престанеме со старите навики беше прашањето кое секој од нас си го постави на почетокот на новата година. А еве што вели науката на оваа тема.

Секоја година во јануари си даваме многу ветувања: да го подобриме здравјето, повеќе да вежбаме, но и да ставиме крај на старите навики, како што е откажувањето од цигарите. А за да го постигнеме сето тоа треба да користиме т.н самонасочена невропластика. Еве за што се работи.

Самонасочена невропластика и навики
Станува збор за намерно редизајнирање на мозокот со цел да се создадат позитивни навики. Всушност, самонасочената невропластика е активен процес на свесно размислување за тоа како навиките влијаат на нашите чувства. И како се формираат навиките? Навиките се рутини или ритуали кои ги извршуваме несвесно или автоматски. Се создава кога секојдневно го повторуваме. И затоа е тешко да ги смените. Сепак, тоа не е недостижно.

Поставете цел гласно
Позитивните афирмации се навистина ефективни, но кога ја кажуваме нашата цел гласно, поверојатно е дека ќе ја исполниме, покажа истражувањето. Покрај тоа, овој систем ни помага да го зголемиме нашето чувство за вредност. Нашите мозоци веруваат во она што го кажуваме.

Заменете ги старите навики со нови
Наместо да ја менувате старата навика од корен, заменете ја со нова. Или приспособете помали делови од работата што ја работите секој ден. На пример, ако сакате да се откажете од цигарите, заменете ја желбата да испиете чаша вода.

Мали чекори
Нема ништо лошо во големите цели. Но, стигнете до тоа со мали чекори. И славете го секој успех. Ова ќе ве мотивира да продолжите и да не се откажувате.

Визуелизирајте го успехот
Визуелизацијата е неверојатна алатка за постигнување цели. Истражувањата покажаа дека визуелизацијата го менува нашиот мозок и дека ни помага да бидеме помотивирани.

Дајте си одмор
Трпението е клучно за секоја промена во животот. Бидете трпеливи и љубезни кон себе. И само затоа што еднаш се откажавте, не значи дека не сте на вистинскиот пат да ги оставите лошите навики.